În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare din carne, în special de porc, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud aduc în atenția bistrițenilor câteva măsuri pe care trebuie să le ia pentru a evita posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis. Totodată, reprezentații instituției precizează că în acestă perioadă vor efectua controale pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor.
Astfel, pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud reaminteşte consumatorilor/proprietarilor de animale:
– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;
– să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi;
– să cumpere animale numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis.
Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs, crocodil, etc.
“Având în vedere existenţa şi apariţia unor noi cazuri de trichineloză, atât la porcul domestic cât şi la vânatul sălbatic, reamintim crecătorilor că sacrificarea porcului şi consumarea produselor obţinute de la acesta în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave”, avertizează DSVSA Bistrița-Năsăud.
În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.
Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din imediata apropiere, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângiorz-Băi), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (numai prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).
Potrivit sursei citate, examinarea trichineloscopică se face contra cost (20 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinării directe, respectiv 74 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).
“Proprietarii sunt obligaţii să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.
În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor”, mai spun reprezentanții DSVSA Bistrița-Năsăud.
Inspectorii D.S.V.S.A. Bistrita-Năsăud efectuează controale, în perioada 28.11.2019 – 07.01.2020, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor.