Echipajele de intervenție din Bistrița-Năsăud sunt în alertă din cauza ploilor din ultimele ore (FOTO/VIDEO)

Ploile însemnate cantitativ din ultimele 24 de ore au făcut ravagii în mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud. Pompierii au fost nevoiți să intervină în sprijinul populației, dar și pentru a evita producerea unor dezastre.

Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, 14 echipaje de pompieri militari intervin cu motopompe (inclusiv 2 motopompe de capacitate mărită) în diferite puncte ale județului. Astfel, se acționează pe raza municipiului Bistrița, a orașelor Năsăud și Sângeorz-Băi și a localităților Budacu de Jos, Prundu Bârgaului, Mărișelu, Nimigea.

De asemenea, în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităților afectate cu motopompe, buldoexcavatoare și alte mijloace tehnice din dotare.

În plus, echipaje de la SGA Bistrița Năsăud sunt în mai multe puncte ale județului unde este nevoie de intervenția acestora.

În comunele Mărișelu, Cetate și Galații Bistriței, mai multe imobile, dar și adăposturi pentru animale au fost inundate, pompierii intervenind pentru scoaterea apei. De asemenea, în localitatea Prundu Bârgăului, din cauza unui podeț colmatat, apa a ieșit în curtea unei gospodării.

Pe raza comunei Lechinta, din cauza unui defect apărut la un transformator electric, mai multe gospodării au rămas fără alimentare cu energie electrică.

În comuna Mărișelu, localitatea Măgurele, două podețe C.F. sunt înfundate ca urmare a torenților creați, iar apa a ieșit din albie și a inundat o suprafață de teren agricol.

În plus, populația din comuna Budacu de Jos a fost anunțată prin Ro Alert cu privire la riscul de viituri majore, amenințare directă si generalizată asupra siguranței persoanelor.

Hidrologii avertizează că s-a emis cod roșu de inundații. ”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, județul Bistriţa-Năsăud (localitățile Monor, Șieuț, Șieu, Marișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei, Șintereag.). Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic: Budac”, arată hidrologii.

Nivelul apei este ridicat în urma ploilor și pe Valea Ilvelor și în zona Leșu.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează orice situație care poate sa puna viața oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât și prin misiuni operative în teren de monitorizare și patrulare.

FOTO/VIDEO: ISU B-N

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.