Încă un focar de pestă porcină africană la porci domestici a fost depistat în Bistrița-Năsăud, de data aceasta într-o exploatație din localitatea Vița, a anunțat Instituția Prefectului. A fost convocat de urgență Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), în cadrul căruia au fost luate o serie de măsuri pentru a împiedica răspîndirea bolii.

 
 
În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici într-o exploatație de pe raza localității Vița, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost notificat în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 19.11.2021, în vederea actualizării și aprobării “Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN”.
 Având în vedere evoluţia şi extinderea galopantă a pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României, s-a delimitat o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază 10 km.
 
Zona de protecție cuprinde localitățile: VIȚA și BEUDIU din județul BISTRIȚA-NĂSĂUD.
 Zona de supraveghere:
 – județul Bistrița-Năsăud:  BOZIEȘ, CHEȚIU, ȚENTEA, APATIU, DUMBRAVA, BIDIU, NUȘENI, SÂNICOARĂ, CHIOCHIȘ, ENCIU, MALIN, STRGURENI, RUSU DE SUS, FELEAC, CORVINEȘTI și MANIC
 – județul Cluj:  CEABA, SICFA, VALEA UNGURAȘULUI, CUTCA, SÂMBOIENI, SÂNMARTIN, BATIN, DIVICIORII MARI, DIVICIORII MICI, DAROT și TÂRGUȘOR.
 
 Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: FV 33 FIGA, FV 32 SÂNIACOB, FV 34 MALIN și FV 35 BOZIEȘ.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud