Cinci bărbați din Bistrița-Năsăud au fost reținuți, miercuri, și sunt cercetați pentru braconaj, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și respectiv contrabandă calificată, după ce polițiștii și procurorii au efectuat percheziții la domciliile acestora. Toți riscă să ajungă după gratii, dacă judecătorii vor admite propunerea de arestare preventivă.

 

 

În urma activităților specifice, desfășurate de către polițiștii în cadrul unui dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, s-a reușit probarea activității infracționale și destructurarea unei grupări infracționale, constituite la începutul lunii iulie , în scopul comiterii unor infracțiuni la regimurile armelor, munițiilor și vânătorii, .transmite IPJ BIstrița-Năsăud

Astfel, polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale au prins, miercuri 14 august, în flagrant, în curtea locuinței sale din localitatea Rusu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, pe un bărbat în vârstă de 50 de ani, care avea asupra sa o armă letală de vânătoare.

Totodată, în curtea locuinței respective se afla și un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din Feldru, asupra căruia au fost găsite mai multe cartușe pentru armă letală de vânătoare.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că arma letală cu destinația vânătoare ar fi fost introdusă ilegal pe teritoriul României în cursul anului 2019, fiind procurată din Spania de către un bărbat în vârstă de 36 de ani din localitatea Rusu Bârgăului, și trimisă prin intermediul unei societăți de transport unui alt bărbat de 33 de ani din Josenii Bârgăului.

La data de 13 august a.c., bărbatul de 33 de ani ar fi împrumutat respectiva armă bărbatului de 50 de ani din Rusu Bârgăului, precum și unui alt bărbat de 40 de ani din municipiul Bistrița, aceștia din urmă fiind bănuiți că ar fi transportat-o cu un autoturism până la locuința în care a fost depistată de polițiștii bistrițeni.

La data de 15 august a.c., bărbatul de 33 de ani a fost prins în flagrant de către polițiștii I.P.J. Bistrița Năsăud în timp ce primea arma în cauză de la bărbatul de 50 de ani„, a declarat Virginia Pîrlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

În această dimineață au fost efectuate cinci percheziții domiciliare la locuințele celor cinci persoane, fiind indisponibilizate 3 trofee de cervide, 3 telefoane mobile, unelte folosite în construcții, fără acte de proveniență, precum și două autovehicule despre care există suspiciunea că ar fi fost utilizate în activitățile infracționale.

Din cercetări a rezultat faptul că, în noaptea de 19/20 iulie, cele cinci persoane ar fi desfășurat o acțiune de braconaj pe raza fondului cinegetic Cușma, folosind aceeași armă letală, deținută ilegal, niciunul dintre cei cinci nefiind autorizat să dețină, să poarte sau să folosească arme letale.

La data de 14 august a.c., s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a celor cinci persoane, pentru comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și braconaj (infracțiuni reținute în sarcina bărbaților, de 50 de ani, respectiv 40 de ani), nerespectarea regimului armelor și al munițiilor (în cazul tânărului din Feldru), respectiv contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și braconaj (reținute în sarcina bărbatului, de 33 de ani, și a celui de 36 de ani), urmând să fie formulată propunere de arestare preventivă„, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Ancheta judiciară s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului de Operațiuni Speciale Bistrița-Năsăud.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, sub supravegherea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud,   în vederea stabilirii întregii activități infracționale și pentru tragerea la răspundere penală a tuturor participanților.