Circa 40 la sută dintre elevii din Bistrița-Năsăud care au absolvit în acest an ciclul gimnazial sunt extrem de slab pregătiți și nu au nici măcar cunoștințele minime pe care un copil ar trebui să le aibă după 8 ani de școală. Declarația îi aparține șefului Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, care, la începutul unui nou an școlar, a atras atenția directorilor unităților de învățământ din județ despre faptul că în toate aceste situații, ”cineva nu și-a făcut treaba”.

”La nivel de gimnaziu, am mai spus acest lucru, peste 40 la sută dintre copii nu au nivelul de achiziții elementar și minimal. Noi am spus că nu e un lucru bun. Cu toții ne putem uita pe subiectul de la Română și Matematică. Spun la toată lumea, la Matematică se lua nota 5 cu perimetrul dreptunghiului. E cumva inadmisibil. Acești copii au fost 8 ani la școală. În fiecare zi au fost 6 ore la școală și cineva nu și-a făcut treaba”, a declarat Camelia Tabără, într-o ședință la care au luat parte directorii unităților de învățământ din Bistrița-Năsăud.

Inspectorul școlar general a completat că de vină în aceste cazuri sunt inclusiv profesorii de la clasă.

”Fără supărare, nu mai pot fi motive de genul <<Copiii nu învață>>. Elevii trebuie să achiziționeze acel nivel de 5 în sala de clasă. Nu mai putem să ne ascundem în spatele unor scuze precum <<Copilul nu învață>> sau <<Părinții nu unt interesați>> ori <<Noi nu știm cine este de vină>>. Cel care trebuie să răspundă la această întrebare e fiecare dascăl care a fost plătit pentru această misiune. Şi dacă analizăm onest, 40% din activitate nu se validează cu rezultatele finalului de ciclu şcolar”, a mai spus Tabără.

Reamintim că la examenul de Evaluare Națională 2019, în județul Bistrița-Năsăud s-au înscris 2.502 elevi și au participat 2.387, reprezentând un procent de 95,40%.

S-au înregistrat trei medii de 10, două la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Bistrița și una la Școala Gimnazială Avram Iancu Bistrița. Au obținut note peste cinci 1.690 elevi, în vreme ce aproximativ 700 au avut medii mai mici de 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.