Învățământul profesional, o opțiune pentru elevii care vor să învețe o meserie

Elevii care au terminat clasa a VIII-a și vor să învețe o meserie au avut posibilitatea să opteze pentru unul dintre locurile disponibile în învățământul profesional din județul Bistrița-Năsăud. 30 la sută dintre locuri au fost deja ocupate. 

Prima etapă de înscrieri a avut loc în zilele de 15, 18 și 19 iunie, iar rezultatele date publicității de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bistrița-Năsăud arată că 255 de elevi au optat pentru învățământul profesional.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud pentru anul școlar 2018 – 2019 au fost disponibile aproximativ 800 de locuri în unitățile care oferă această formă de învățământ.

”În proporție de 30 la sută locurile destinate învățământului profesional din unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud au fost ocupate. Mai este o etapă de înscrieri, în perioada august – septembrie, când o masă mare de elevi care încă nu și-au finalizat situația școlară vor mai opta pentru învățământul profesional” a declarat inspectoratul școlar adjunct al ISJ B-N, Zoltan Deak.

Etapa a doua de înscriere va avea loc în perioada 31 august – 3 septembrie.

Formarea elevilor în aceste centre de învăţământ este susţinută suplimentar din punct de vedere financiar printr-o bursă profesională care se acordă fiecărui elev și care este în cuantum de 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învăţământul profesional.

Unitățile de învățământ profesional au alături operatori economici, unde viitorii elevi a claselor a IX-a se vor putea pregăti practic, pe toată durata școlarizării, în condiții reale de muncă și unde vor  avea posibilitatea să opteze pentru un loc de muncă după finalizarea studiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.