Deputatul Cristina Iurişniţi (USR) a anunțat că intenționează să facă demersuri în vederea implementării și la nivelul județului Bistrița-Năsăud a unei linii telefonice pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Astfel de linii telefonice de sprijin funcționează deja în alte zone din țară, precum Piteşti, Iaşi, Braşov, Mureş, Neamț, Suceava, Timiș și Vaslui.

„Sunt foarte mulţi copii care au rămas singuri acasă, cu părinţii plecaţi în străinătate. (…) Conform studiilor care ne-au fost puse la dispoziţie de ONG-ul Salvați copiii, vorbim de o cifră impresionantă: 360.000 de copii sunt lăsaţi fără sprijin parental. În schimb, Ministerul ne dă 160.000 de copii”, a declarat Iurișniți, într-o conferință de presă.

Deputatul a mai completat că își propune să colaboreze cu UNICEF pentru ca acest proiect să fie implementat și la nivelul județului nostru.

”Îmi propun să colaborez cu Salvați Copiii şi pe lângă anumite oraşe care sunt în baza lor de date, unde se aduce un sprijin specializat, insist să fie şi în Bistriţa-Năsăud un astfel de telefon de sprijin, la care copiii să sune şi prin intermediul căruia să se asigure servicii de consiliere şi suport”, a declarat deputatul Cristina Iurişniţi.

Parlamentarul spune că potrivit unor statistici de la nivel județean, în Bistrița-Năsăud ar exista 2.500 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, motiv pentru care un astfel de proiect consideră că e absolut necesar.

Este un proiect pe care mi-l asum pentru această sesiune parlamentară”, a încheiat Cristina Iurişniţi.

Organizația neguvernamentală Salvați Copiii România derulează, începând din anul 2010, un program complex destinat protecției și educației copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Programul a fost dezvoltat pe baza recomandărilor formulate în cercetarea „Impactul migrației părinților asupra copiilor rămași acasă”, realizată de Salvați Copiii, care a evidențiat  impactul plecării părinților asupra bunei dezvoltări a copiilor și nevoile pe care aceștia le au în perioada lipsei de îngrijire parentală.

Scopul programului este acela de a-i ajuta pe copiii rămași singuri acasă, dar și pe părinții sau persoanele în grija cărora au rămas copiii să depășească această perioadă de criză, prin dezvoltarea de servicii destinate acestora (de intervenție directă și de consiliere telefonică și online) și prin demersuri de îmbunătățire a aplicării legislației. Intervențiile programului sunt structurate în cadrul a două componente principale: servicii de intervenție directă pentru copii și familii și servicii de informare și consiliere.

Serviciile de intervenție directă pentru copii și familii sunt asigurate în cadrul a 17 centre locale și constau în:

  • Pregătire școlară suplimentară pentru copii;
  • Servicii sociale, psihologice și juridice pentru copii și părinți;
  • Activități de socializare și timp liber pentru copii, facilitarea comunicării cu părinții din străinătate.

Locațiile centrelor:București, Pitești, Mangalia, Târgoviște (2 centre), Craiova, Reșița, Timișoara, Lupeni, Petrila, Brașov, Piatra Neamț, Sighișoara, Târgu Mureș, Negrești, Iași și Suceava.

Serviciile de informare și consiliere sunt asigurate la nivel național:

  • Serviciul de consiliere telefonică și online Help-Line 0800.070.040 și platforma online www.copiisinguriacasa.ro oferă gratuit consiliere psiho-socială și juridică pentru părinții și copiii afectați de migrația economică și pentru alte persoane interesate.
  • Campania de informare și conștientizare (prin mass-media, online, caravane locale, distribuire de materiale de informare în țară la instituții publice relevante, la puncte de trecere a frontierei și în afara țării, prin consulate și ambasade) cu privire la obligațiile legale ale părinților și efectele plecării părinților asupra copiilor.

FOTO: www.salvaticopiii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.