Peste 5.000 de credincioși au urcat duminică, 8 septembrie 2019, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, situată în Pasul Tihuța, la cota 1.200, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu ocazia hramului mănăstirii.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al așezământului monahal. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,  pr. prof. univ. dr.  Ștefan Iloaie, duhovnicul mănăstirii,  protosinghelul Gavril Horț, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Eva și Maria – două femei ca două pietre de hotar”.

Miile de credincioși, alături de autoritățile locale, județene și centrale s-au bucurat și de un recital de pricesne închinat Maicii Domnului, susținut de interpretele Eugenia Marinescu și Maria Nicoleta Pavelean.De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei s-a rugat pentru elevii care au început luni, 9 septembrie, un nou an școlar.

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 11 aprilie 1995 s-a reînfiinţat mănăstirea ca mănăstire de maici.

În prezent viețuiesc 24 de maici, conduse de maica stareță, savrofora Pamfilia Solcan și de părintele duhovnic, protosinghelul Gavril Horț.

Obștea maicilor de la Piatra Fântânele se ocupa si de aproximativ 30 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi ajută să meargă la școală. La mănăstire ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia studiază pian, vioară, dar și alte discipline.

Mai multe detalii AICI.

Sursa: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

FOTO: Darius Echim / www.mitropolia-clujului.ro.