Ministrul Sănătății: „Toate vârstele, AFECTATE de coronavirus, nu este cineva la adăpost. VÂRFUL epidemiei, aflat peste 10 zile”

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunțat joi seară că în cel mult zece zile se va putea estima momentul vârfului îmbolnăvirilor cu coronavirus în România. Costache a mai spus că noul coronavirus afectează toate categoriile de populaţie, indiferent de vârstă. Ministrul a mai anunțat și că după depășirea numărului de 4.000 de cazuri de coronavirus, românii cu forme ușoare ale infecției vor fi tratați acasă.

Despre scenariul evoluției epidemiei din România, ministrul Sănătății spune că este greu de anticipat în această perioadă , în ciuda măsurilor stricte luate de Guvern, în condițiile în care se întorc foarte mulți în țară, scrie realitatea.net

„Scenariul este greu de anticipat deoarece autorităţile şi Guvernul Orban au luat măsuri foarte stricte. Ceea ce este contraproductiv este acest aflux de călători din toate ţările din Europa care se întorc. Cifrele nu sunt foarte clare deoarece au intrat prin toate punctele de frontieră. Este din ce în ce mai greu să călătoreşti în această perioadă. Din cele 277 de cazuri, peste 80 la sută sunt cazuri de import şi ceilalţi sunt contacţi ai cazurilor de import”, a declarat Victor Costache la Digi24, joi seara.

”Sunt toate vârstele afectate, sunt şi pacienţi cu patologii complexe, nu există cineva să fie la adăpost de acest virus. Acest lucru s-a întâmplat şi în Europa şi în China. Deci nu există un grup de vârstă care să fie protejat de acest virus”, a precizat Victor Costache.

Întrebat când va fi vârful epidemiei în România, ministrul Sănătăţii a spus că în cel mult zece zile poate da un răspuns clar.

”Cred că vom putea răspunde într-o săptămână – 10 zile la această întrebare, este foarte important să analizăm evoluţia în zilele ce urmează ca să facem o predicţie în acest sens. Sunt măsuri pre-spital, de a reduce măsurile de limitare socială şi în acelaşi timp, întărim spitale pentru a creşte capacitatea de primire pentru pacienţii Covid 19. Toţi aceşti pacienţi sunt deja strânşi într-o bază de date prospectivă şi care spital raportează într-o bază de date prospectivă care este pe un server la STS unde avem acces şi sunt trecute. Este foarte important să ştim toate detaliile medicale, ancheta epidemiologică, toate datele personale şi ce tratament a beneficiat fiecare tratament. Şi atţi văzut, în Timişoara se preferă un anumit tip de tratament, în Bucureşti sunt deja două scheme terapeutice şi o dată la două zile, specialiştii noştri se întâlnesc într-o videoconferinţă pentru a unifromiza aceste practici”, spune Costache.

Sfatul ministrului Sănătății pentru ca românii să evite îmbolnăvirea este să „Nu ieșim din casă și nu o să avem de suferit”.

Până acum, în România „am reușit să avem o curbă plată a îmbolnăvirilor”, mai spune ministrul Sănătății.

„Trebuie să avem în permanență foarte multe resurse și foarte multe echipamente medicale și să evităm îmbolnăvirea populației”, a adăugat Victor Costache. 

El a mai precizat că, în cazul în care se va ajunge la peste 4.000 de îmbolnăviri, pacienții care au o formă mai ușoară a bolii vor fi tratați acasă. Infecția cu noul coronavirus „nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice”, a mai spus Costache.

Ministrul susține că în acest moment România se află în faza I de tratare a pacienților cu coronavirus – toți pacienții infectați sunt tratați în spitalele de boli infecțioase, ceea ce înseamnă faza I a tratării lor – deocamdată, nu a fost depășită capacitatea spitalelor de boli infecțioase și nu a fost nevoie ca ei să fie tratați și în alte spitale.

Atunci când numărul bolnavilor de coronavirus va depăși capacitatea spitalelor de boli infecțioase, Victor Costache spune că România nu va repeta greșelile făcute de alte țări, care „au amestecat pacienți cu COVID cu alți pacienți în secțiile de terapie intensivă și au avut o explozie de cazuri”.

Săptămâna viitoare se va pune la dispoziție un telverde digital, bazat pe inteligență artificială pentru cei izolați.

„Procedura izolării se va disemina mai bine la nivel național. Săpămâna viitoare se va pune la dispoziție un telverde digital, bazat pe inteligență artificială, care va răspunde întrebărilor din online”, a mai anunțat ministrul Victor Costache.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.