Primăria Bistriţa şi-a executat silit propriul “copil”. Este vorba despre firma înfiinţată în 2012 de municipalitatea bistriţeană – Business Park Bistriţa Sud SRL, care i-ar datora aproape 440.000 lei.
Potrivit unei informări transmise Consiliului Local Bistriţa, Business Park Bistrița Sud SRL, firma care administrează parcul industrial, ce a fost inaugurat în anul 2015, în urma unei investiții de 6 milioane de euro din bani europeni, datorează Primăriei Bistriţa 438.591 de lei.
„În cursul anului 2017, Direcția de Taxe și Impozite, din cadrul Primăriei Bistrița a emis un titlu executor pentru suma de 438.591 de lei, reprezentând impozit pe clădiri, teren și penalități aferente, datorate bugetului local. Suma a fost contestată în instanță de către societate, sub aspectul legalității și corectitudinii calculului datoriei”, se arată în raportul întocmit de către Business Park Bistrița Sud SRL.
Potrivit aceluiaşi document, suma imputată de municipalitate a fost contestată în instanţă, însă decizia judecătorească se lasă încă aşteptată. Iniţial, contestaţia la executare a fost depusă, în luna ianuarie, pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, instanţă care cinci luni mai târziu şi-a declinat competenţa în favoarea Judecătoriei Bistriţa. Din această cauză în dosar a avut loc doar o primă înfăţişare, un al doilea termen fiind stabilit abia în luna octombrie.
“Întrucât rezultatul cercetării şi sentinţei judecătoreşti este incert, această sumă a fost înregistrată ca datorie în Bilanţul pe 2017 al societăţii, cu consecinţa reducerii capitalului social la valoarea de 308.569 lei (la 31.12.2017), adică mai puţin de jumătate din valoarea de 980.400 lei (la 01.01.2017)”, se precizează în raport.
Din cauza acestei executări silite, societatea este la un pas de prăpastie.
“Raportul Auditorului Financiar Independent nr. 258/26.04.2018 cu privire la activitatea anului 2017, semnalează faptul că se impune reconstituirea capitalului social până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social, respectiv 490.200 lei, deci un vărsământ de 181.631 lei, condiţie absolut obligatorie pentru continuarea funcţionării societăţii”, se precizează în document.
De la inaugurarea parcului industrial şi până în prezent, în urma licitațiilor, au fost adjudecate 9 loturi cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați. Cele 9 societăți comerciale care s-au instalat în parcul industrial virează anual 32.075 de euro, 22.300 de euro pentru administrare și 9.775 de euro pentru concesiune.
Suma nu este suficientă însă ca să acopere cheltuielile.
Astfel, potrivit aceluiaşi document, Business Park SRL a înregistrat, în 2016, pierderi în valoare de 392.968 de lei. La fel a fost şi în 2017, chiar dacă valoarea pierderilor a fost ceva mai mică, ajungând la 276.004 lei.
Datoriile acumulate inclusiv la bugetul local a determinat municipalitatea, prin Direcția de Taxe și Impozite, să execute silit Business Park SRL, firma care administrează Parcul Industrial, deşi aceeaşi municipalitate este acţionar unic al acesteia.
Primele efecte ale executării silite s-au resimţit la nivelul societăţii foarte repede, conducerea şi câţiva angajaţi demisionând rând pe rând. Astfel, în luna aprilie, societatea comercială și-a pierdut consultantul juridic şi administratorul, în luna mai contabilul, iar în iunie directorul executiv.