Numărul caprelor negre din Parcul Național Munţii Rodnei, în creştere, dar sub efectivul optim (FOTO/VIDEO)

Numărul de exemplare de capre negre observate pe raza Parcului Național Munţii Rodnei a crescut, de la 84 în luna iulie a acestui an, la 123 în prezent. Cu toate acestea însă, numărul caprelor negre este în continuare sub cel optim, care ar trebui să fie de aproximativ 220 de exemplare. 

Administrația Parcului Național Munții Rodnei (APNMR) împreună cu Garda Forestieră Cluj-Napoca au organizat o acțiune de toamnă pentru evaluarea efectivelor de capră neagră de pe raza Parcului Național Munții Rodnei. Această acțiune a fost organizată în dimineața zilei de 15 octombrie 2018, când la sediul APNMR din Rodna și la Punctul de lucru al APNMR-Borșa a avut loc ședința de organizare a acțiunii la care au participat persoanele titulare desemnate pe trasee, precum și reprezentanți din cadrul instituțiilor invitate – în calitate de observatori.

”La ora 05:30 a fost demarată acțiunea de evaluare a efectivelor de capră neagră în teren. Timpul a fost favorabil. Au fost văzute un număr total de 123 exemplare capră neagră” transmit reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei, care au postat pe pagina oficială de pe o rețea de socializare și un filmuleț în care este surprins un exemplar de capră neagră.

Rezultate evaluare capre negre 15 octombrie 2018

Acțiunea de toamnă pentru evaluarea efectivelor de capră neagră de pe raza Parcului Național Munții Rodnei s-a desfășurat în data de 15 octombrie 2018. Această acțiune a fost organizată de Administrația Parcului Național Munții Rodnei (APNMR) și coordonată de Garda Forestieră Cluj Napoca, efectuată de către gestionarii fondurilor cinegetice și APNMR. În dimineața zilei de 15 octombrie 2018 a avut loc ședința de organizare a acțiunii, la sediul APNMR din Rodna și la Punctul de lucru al APNMR-Borșa, unde au participat persoanele titulare desemnate pe trasee, precum și reprezentanți din cadrul instituțiilor invitate – în calitate de observatori. La ora 5:30 a fost demarată acțiunea de evaluare a efectivelor de capră neagră în teren. Timpul a fost favorabil. Au fost văzute un numar total de 123 exemplare capră neagră. La acțiunea de teren au participat 38 observatori, din cadrul următoarelor instituții : Garda Forestieră Cluj Napoca, Administrația Parcului Național Munții Rodnei, Direcția Silvică Maramureş, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița –Năsăud, Postul de Jandarmi Montani Rodna, Postul de Jandarmi Montani Borşa, Ocolul Silvic Alpina Borşa RA, Ocolul Silvic Comunal Telciu RA, Ocolul Silvic Dragomirești, Asociaţia Cinegetică Ursul Brun, Asociaţia Societatea Cinegetică Someşul Rodna, Asociaţia Cinegetică Wasser Cerbul Carpatin, Asociația AVPS Arieșul Cluj Napoca, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistrița –Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, voluntari și persoane fizice interesate de pe raza celor două județe. Multumim domnului Marius Masca pentru filmulete si poze!

Publicată de Parcul National Muntii Rodnei pe Marţi, 16 Octombrie 2018

Acţiunea de evaluare a caprelor negre din Munţii Rodnei a presupus parcurgerea a 19 trasee şi a beneficiat de participarea specialiştilor din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş din domeniile silvic, cinegetic şi protecţiei mediului, precum şi a jandarmilor şi a voluntarilor din cadrul unor ONG-uri. ”La acțiune au participat 38 observatori, din cadrul următoarelor instituții : Garda Forestieră Cluj Napoca, Administrația Parcului Național Munții Rodnei, Direcția Silvică Maramureş, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița –Năsăud, Postul de Jandarmi Montani Rodna, Postul de Jandarmi Montani Borşa, Ocolul Silvic Alpina Borşa RA, Ocolul Silvic Comunal Telciu RA, Ocolul Silvic Dragomirești, Asociaţia Cinegetică Ursul Brun, Asociaţia Societatea Cinegetică Someşul Rodna, Asociaţia Cinegetică Wasser Cerbul Carpatin, Asociația AVPS Arieșul Cluj Napoca, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistrița –Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, voluntari și persoane fizice interesate de pe raza celor două județe” mai arată reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei. 

La ultima evaluare, care a avut loc în luna iulie a acestui an, au fost observate 84 de exemplare.

La nivel national, specialiștii în cinegetică estimează o populație de aproximativ 7.000 de capre negre, România având una dintre cele mai dezvoltate populații din Europa.

Parcul National Muntii Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Parcul cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.

FOTO/VIDEO: Facebook – Parcul National Muntii Rodnei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.