În prima săptămână a acestui an, la nivel național, morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, dar s-a încadrat în intervalul așteptat, conform unei informări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile către Ministerul Sănătății.

”La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS si pneumonii) a fost de 52.991, cu 9.1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (48.546) si cu 32.5% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (39.978), creșterea fiind datorată în parte și datelor subraportate din săptamâna anterioară ca urmare a zilelor libere legale din perioada sărbătorilor” arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

În acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripă. Este vorba despre o circulație mai intensă a virusului gripal”, a declarat astăzi ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

De la debutul acestui sezon, în toată țara au fost înregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal. Ministrul Sănătății a declarat că există o îngrijorare privind decesul unor persoane tinere fără antecedente de sănătate, dar și nevaccinate.

În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud pentru săptămâna 31 decembrie – 6 ianuarie, o singură persoană a fost diagnosticată cu gripă, aceasta făcând parte din grupa de vârstă 15 – 49 de ani, însă care nu a necesitat internare. Cu infecții acute ale căilor respiratorii au fost diagnosticate 955 de persoane, cele mai multe cazuri fiind semnalate la copii cu vârste între 5 și 14 ani (248). Din numărul total al pacienților cu viroze respiratorii, 27 au necesitat tratament în spital. Totodată, au mai fost înregistrate și 107 cazuri de pneumonii cu 31 de persoane internate. În Bistrița-Năsăud, în intervalul menționat (31 decembrie – 6 ianuarie), nu a fost înregistrat niciun caz de deces din cauza virusului gripal.

În acest context, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă populației să se vaccineze.

Până la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de către Ministerul Sănătății în cadrul campaniei de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Anul acesta Ministerul Sănătății a achiziționat 1 300 000 doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare antigripală. La nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost comandate circa 17.000 de doze.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs,  pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.

Sursa foto: www.doc.ro