Președintele Partidului Social Democrat Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că partidul din care face parte se aștepta ca Viorica Dăncilă, candidatul formațiunii politice la alegerile prezidențiale, să intre în turul doi al acestui scrutin electoral. Întrebat dacă situația s-ar mai putea schimba ținând cont de votul din Diaspora, liderul social democraților bistrițeni a spus că din punctul său de vedere lucrurile sunt închise. 

Într-o declarație de presă făcută la scurt timp după aflarea rezultatelor exit-poll-ului, Emil Radu Moldovan a afirmat că pentru PSD abia de acum începe greul, pentru că trebuie să lupte pentru a convinge cât mai mulți oameni să voteze candidatul partidului în cel de-al doilea tur de scrutin.

”Este ceea ce ne așteptam, doar că din păcate nu am motive foarte mari să mă bucur pentru că pentru prima dată, candidatul PSD nu câștigă turul întâi la alegerile prezidențiale. Sunt încrezător că s-ar putea să fie un lucru bun pentru noi, pentru că sunt trei runde de alegeri prezidențiale în care am câștigat turul întâi și am pierdut turul doi. Acum intrând de pe locul doi în turul doi, putem avea o speranță să finalizăm pe locul întâi. Mărturisesc cu sinceritate, fără a fi lipsit de modestie, că nu am avut emoții vizavi de intrarea candidatului PSD în turul doi. PSD rămâne cel mai mare partid din România, cu organizații foarte puternice și oricât de mult s-ar încerca destructurarea lui e foarte greu. Greul de acum începe pentru noi, de mâine, pentru că mai sunt două săptămâni să  încercăm să îi convingem pe oameni să fie alături de noi pe 24 noiembrie”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Întrebat dacă votul din Diaspora ar mai putea schimba ceva, liderul social democraților bistrițeni a spus că din punctul său de vedere lucrurile sunt închise. ”Până în acest moment au votat 630.000 de alegători. Să zicem că votează 700.000, chiar 800.000, pe toate calculele noastre aritmetice, în momentul de față, diferența este de peste 600.000 de voturi între doamna Dăncilă și cel care este clasat pe locul trei. Dacă ia Dan Barna peste 50 la sută din voturile din Diaspora, poate lua cel mult 400.000 de voturi. Nu cred că le ia pe toate, în proporție de 100 la sută, ca să poată să o ajungă pe Viorica Dăncilă. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt închise”, a mai precizat Moldovan.

În ceea ce privește rezultatele la nivelul județului Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan a spus că îi este foarte greu să facă estimări.

”E foarte greu să fac predicții. Îmi doresc să avem un rezultat cât mai bun. Am muncit o lună de zile, trei echipe de campanie cu peste 100 de oameni care au fost din casă în casă. Alegerile prezidențiale tot timpul sunt atipice. Oamenii comunică, răspund, dar nu aș putea să fac predicții”, a mai spus social democratul.

Referitor la prezența mare la vot, Emil Radu Moldovan a completat: ”Nu e niciun spectacol. Prezența asta mare la vot a fost mai mare la alegerile europarlamentare. Mai mare decât acum. Prezența mare e un lucru foarte bun și aici și în Diaspora. Din păcate cifrele statistice sunt false pentru că acest aproximativ 50 la sută e peste 70 la sută în realitate, ținând cont că milioane de români nu sunt în țară. Deci prezența la vot, și la europarlamentare și la prezidențiale, este una foarte bună, care în mod real este de peste 70 la sută”.

Potrivit primelor rezultate, în cel de-al doilea tur de scrutin lupta se va de între Klaus Iohannis (PNL) și Viorica Dăncilă (PSD).