Programul Rabla pentru electrocasnice, extins. Se vor putea achiziționa și televizoare și mașini de spălat

 

Ministerul Mediului a lansat spre consultare publică, proiectul de ordind privind modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului național deînlocuire a echipamentelor electrice și electronice de uz casnic, uzate cu unele noi maiperformante din punct de vedere energetic – Rabla pentru electrocasnice.

În sesiunea din 2019, persoanele fizice vor putea achiziționa prin program, pe lângă celelalte categorii aprobate în ediția precedentă, mașini de spălat vase și televizoare.

Așa cum am promis anul trecut, încă de la lansarea primei ediții a Programului, anulacesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români. În plus,succesul foarte mare al ediției din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului,care anul acesta este de 40 milioane lei. În paralel cu procesul de consultare publică,operăm modificările în platforma electronică, pentru că dorim să lansăm programul câtmai repede, în săptămânile următoare”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamenteelectrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;

b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;

c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;

d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;

e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile,cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);

f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cueficiența energetică A++;

g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cueficiența energetică A+++.

h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A;

i) 500 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A+.

Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online) iar predarea echipamentului vechise va face la momentul livrării celui nou-achiziționat.

Prima ediţie a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” a fost lansată pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei.

Estimările Ministerului Mediului arătau, la acel moment, că peste 60.000 de echipamente electrice şi electronice de uz casnic folosite puteau fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul acestui program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.