Puține locuri de muncă și puține persoane cu dizabilități, la bursa organizată la Școala Profesională Specială “Sfânta Maria” din Bistriţa (FOTO)

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, a fost marcată și la Bistrița, prin organizarea unei burse a locurilor de muncă adresată acestor persoane cu nevoi speciale.

Sub deviza ”POT CE POȚI ȘI TU, ANGAJEAZĂ-MĂ!”, scopul bursei, care a fost organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud, a fost acela de a facilita conectarea persoanelor cu dizabilități la oportunități de angajare pe piața muncii.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, bursa s-a desfășurat la Școala Profesională Specială “Sfânta Maria” din Bistriţa, unde doar 9 agenți economici au venit cu oferte, cu toate că angajatorilor care încadrează în muncă persoane cu dizabilități li se acordă și subvenții.

Au fost disponibile 21 de locuri de muncă în meserii precum operator maşini-unelte, sudor, lăcătuş mecanic, confecţioner tâmplarie, gestionar depozit, operator prelucrare mase plastice, reglor la maşini prelucrare mase plastice, stivuitorist, electrician, muncitor produse panificaţie, ambalator manual, muncitor necalificat.

De asemenea, la acţiunea de astăzi au participat 26 de persoane cu handicap, precum şi elevi ai Școlii Profesionale Speciale “Sfânta Maria”, reprezentanţi ai DGASPC Bistriţa – Năsăud şi membrii Consiliului Consultativ al AJOFM Bistriţa – Năsăud.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale.

Angajatorii care încadrează în muncă persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată beneficiază din partea AJOFM Bistriţa – Năsăud de subvenţii, potrivit art.80 şi 85 din Legea nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Subvenția lunară se acorda pe o perioadă de 12 luni, conform art. 85 şi 18 luni conform art.80,  cu condiția menținerii în activitate a persoanelor cu handicap cel puțin 18 luni de la data angajării şi este în valoare de 2.250 de lei.

Până la această dată, AJOFM Bistriţa – Năsăud a acordat subventii pentru încadrarea a două persoane cu handicap în condiţiile art. 80 şi pentru încadrarea a cinci persoane cu handicap în condiţiile art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.