Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO în 5-8 ani, afirmă comandantul armatei germane

Războiul continuă în Ucraina în ziua cu numărul 786. O declarație a comandantului armatei germane dă fiori reci cetățenilor din țările NATO. El afirmă că Rusia ar putea să atace în 5-8 ani.

UPDATE 11:44 – Cel puţin opt morţi, inclusiv doi copii, şi 18 răniţi în sudul Ucrainei, în atacuri ruseşti nocturne cu 36 de rachete şi drone. Pagube în Belgorod, 25 de proiectile interceptate. Cel puţin opt persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar alte 18 au fost rănite în atacuri ruse, în noaptea de joi spre vineri, în regiunea Dnipropetrovsk, în sudul Ucrainei, anunţă ministrul ucrainean de Interne Igor Klîmenko, relatează AFP. 

În districtul Sînelnîkove, ”peste zece case au fost avariate”, iar ”şase persoane au fost ucise, inclusiv copii în vârstă de şase şi opt ani”, anunţă pe Telegram Igor Klîmenko.

În oraşul Dnipro, capitala regiunii, două persoane au fost ucise, iar alte 16 au fost rănite, anunţă el.

”Un imobil de cinci etaje este în flăcări la Dnipro. El este parţial distrus. Ar putea să fie oameni sub dărâmături”, anunţă pe Telegrm gubvernatorul regiunii, Serghii Lîsak.

Rusia a tras 36 de rachete şi drone în Ucraina în noaptea de joi spre vineri, anunţă armata ucraineană.

UPDATE 11:08 – Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în conflictul cu Rusia

Ucraina a decis să-i acorde Ordinul de Merit actorului francez Alain Delon pentru a-i mulţumi pentru sprijinul acordat ţării sale, atacată de Rusia, a anunţat joi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadim Omelchenko, la TV5 Monde.

„Încă din prima zi a războiului, Delon a vorbit mult în sprijinul Ucrainei. Pentru noi, este un simbol, este important”, a explicat ambasada, subliniind că actorul a participat la un schimb de replici cu preşedintele Volodimir Zelenski în 2022 şi că a citit, de asemenea, texte ale poetului ucrainean Taras Şevcenko în timpul unei emisiuni de televiziune.

În platoul de filmare al TV5 Monde, Vadim Omelchenko i s-a adresat direct actorului: „Domnule Delon, dragă Alain, ştiu că vă aflaţi într-o situaţie care nu este foarte simplă şi aş vrea să vă spun că nu sunteţi singur. Aveţi mulţi admiratori şi oameni care vă iubesc. Eu şi oamenii mei suntem mereu alături de dumneavoastră”, a spus el.

UPDATE 9:21 – Donald Trump cere Europei să „se miște” în cazul Ucrainei

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se „mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP.

„Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a exclamat el pe reţeaua sa, TruthSocial.

Statele Unite ale Americii sunt principalul susţinător militar al Kievului, iar Congresul examinează în prezent un nou pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, contestat aprig de aleşii republicani cei mai apropiaţi de Donald Trump.

Fără a se opune direct, fostul preşedinte a estimat în ultimele zile că SUA trebuie să „înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi”.” De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?”, a scris joi republicanul într-o postare pe reţeaua sa, lansând următorul îndemn, scris cu majuscule:”Mişcă-te, Europa!”.

Știrea inițială:

Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele afectate de impactul războiului din Ucraina, a declarat cel mai înalt oficial militar german, citat de Reuters

„Până atunci, pe baza analizei noastre, Rusia (îşi va fi) reconstituit propriile forţe într-o măsură în care un atac împotriva teritoriului NATO ar putea fi posibil”, a declarat generalul-locotenent Carsten Breuer în timpul unei vizite în Polonia.

„Nu spun că va avea loc, dar că ar putea fi posibil”, a precizat el. „Vedem că Rusia produce mult material de luptă şi nu pune tot acest material pe linia frontului în Ucraina… aşa că în 2029 trebuie să fim pregătiţi”, a declarat Breuer, şeful apărării germane. „Ceea ce vedem este o ameninţare în cinci până la opt ani”, a precizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.