Scandal în Bistrița-Năsăud! Țevile de scurgere care deversează direct în lacul Colibița, au ieșit la iveală. Autoritățile merg din nou în control

Dejecțiile care se scurg în lacul Colibița de la pensiunile și cabanele situate pe mal, este o problemă care a fost semnalată ani de zile de ONG-uri, dar și de jurnaliști. După golirea parțială a lacului, pe unii versanți ai malurilor lacului se pot observa țevi de scurgere care se deversează în lac. Totuși, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa susțin că ar fi vorba despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitații și din drenarea apelor subterane.

 

Odată cu golirea lacului Colibița, pe unii versanți ai malurilor se pot vedea țevi de scurgere care deversează în lac, potrivit Pro TV.

În urmă cu câțiva ani, a fost constituită chiar o comisie specială, condusă chiar de actualul prefect Ovidiu Frenț, care să verifice dacă proprietarii pensiunilor și cabanelor de pe malul lacului deversează direct în lac. Oamenii au susținut că deși în zonă nu există canalizare, au fose septice. Se pare totuși că fosele septice sunt golite tot în lac atunci când sunt prea pline. La acea vreme autoritățile au ridicat neputincioase din umeri.

Abia acum când a scăzut apa din lac se vede amploarea dezastrului.

În urma scăderii apei, putem controla ceea ce nu am putut controla în aceşti ani şi anume: dacă sunt deversări de dejecţii sau dacă sunt persoane care îşi asigură alimentarea locuinţelor din lac necontorizat„, a declarat Ovidiu Frenț, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Totodată, Instituția Prefectului a anunțat miercuri că, având în vedere situația semnalată la Colibița, prefectul Ovidiu Victor Frenț a activat echipa operativă din cadrul Comisiei de Control Colibița, formată din reprezentanți ai Corpului de Control al Prefectului, Direcției de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, Agenției de Protecție a Mediului și Primăriei comunei Bistrița Bârgăului.
În urma constatărilor efectuate astăzi la fața locului, va fi întocmit un raport cu concluzii și măsurile care se impun, ce va fi făcut public„, au mai precizat reprezentanții Instituții Prefectului Bistrița-Năsăud.

Reprezentanții Apelor Române – Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa a anunțat de asemenea, verificări în teren, însă potrivit informațiilor deținute de această instituție nu ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care ar deversa direct în lac, ci despre despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitații și din drenarea apelor subterane.

În urma informațiilor vehiculate în spațiul public, care reclamau deversarea de ape uzate menajere în lacul Colibița, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa face  următoarele precizări:

La această oră se realizează verificări în teren privind aspectele semnalate, de către o comisie mixtă, care cuprinde reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul   Bistrița-Năsăud, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bistrița-Năsăud și ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

În știrea prezentată de către PRO TV este speculat faptul că ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care ar deversa direct în lac.

Din primele informații pe care le deținem până la finalizarea verificărilor din teren și raportându-ne strict la ceea ce a fost filmat, cel mai probabil este vorba despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitații și din drenarea apelor subterane.

După finalizarea verificărilor din teren, concluziile comisiei mixte vor fi consemnate într-un proces verbal. Vom reveni cu aceste informații„, au transmis cei de la ABA Someș-Tisa.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.