Pacienții din județul Bistrița-Năsăud care sunt dependenți de dializă nu mai sunt transportați către centrele care asigură aceste servicii cu mijloace de transport ale Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud. 

Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud (SAJ B-N) a anunțat că a încheiat contractul pe care îl avea cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița prin care asigura transportul pacienților la dializă. Această măsură a fost luată din cauza deficitului de personal cu care se confruntă SAJ B-N.

Managerul unității, dr. Annabella Muzsi, a explicat situația: ”Până în 2018, pe contract cu spitalul am asigurat transportul de la și la dializă. Pentru că nu am mai avut personal și resurse, am denunțat contractul și, în prezent, contractul este derulat de Filantropia. Asta însemna că noi parcurgeam pentru aceeași persoană săptămânal șase drumuri în locații fixe. De ce am renunțat? Pentru că numărul dializaților creștea, iar contractul nu permitea să asigurăm doar anumiți pacienți. Ori luăm toți, ori niciunul. Faptul că nu am mai primit ambulanțe, iar cele de tip A erau destul de vechi și intrau mult în service, ne aflam în situația în care omul risca să nu poată ajunge la dializă. Atunci am spus că din respect pentru ei, pentru că nu am putut asigura un serviciu de calitate, mai bine am discutat cu spitalul și au căutat alternativă”, a spus managerul SAJ.

Ca urma a renunțării la acest contract, managerul SAJ B-N a mai precizat că s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate.

În prezent, Asociația Filantropia Ortodoxă asigură transportul acestor pacienți la dializă.

Potrivit președintelui-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, anul trecut, în Programul naţional de supleere a funcţiei renale au fost înscriși 179 de pacienți din Bistrița-Năsăud, care au beneficiat de servicii de dializă în cadrul celor două centre din județ – cel de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița (43) și Clinica Diaverum (136).