Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost inclus într-un program derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul căruia pacienții cu accident vascular cerebral pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome.

Ministerul Sănătății a derulat între anii 2015 – 2018 programul pilot “Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC”, în contextul în care accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației. Prin intermediul acestui program au fost tratați între anii 2015 – 2018, 1.829 de pacienti, fiind finanțat cu suma de 12,7 milioane lei.

Dacă până în anul 2019 programul se derula doar în 10 spitale din România, din acest an acesta a fost extins și la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judete și a municipiul Bucuresti, printre ele numărându-se și Spitalul Județean de Urgență Bistrița. 

”Și Spitalul Județean de Urgență Bistrița este cuprins în proiectul legislativ. Pentru a fi funcțional, trebuie aprobat și bugetul pe acest program, pentru că este vorba despre un program național. Ulterior se vor organiza procedurile aferente pentru achiziția materialelor specifice implementării programului. Restul condițiilor impuse sunt deja îndeplinite de Spitalul Județean de Urgență Bistrița. O condiție esențială era aceea a existenței unui computer tomograf în apropierea Unității de Primiri Urgențe, iar la Bistrița avem deja. La Bistrița se va face doar partea de tromboliză intravenoasă, pentru că fiecare spital, în funcție de categorie poate face anumite proceduri” a declarat pentru Realitatea de Bistrița, managerul unității medicale, Gabriel Lazany.

În urma creșterii numărului de centre în care se va putea efectua tratament prin tromboliză intravenoasă se estimează că în viitorii doi ani, aproximativ 6.000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni.

Ministerul Sănătății precizează că ”recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne”. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.