Copiii care ajung la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu probleme care țin de ramura Ortopedie sunt trimiși la clinici pediatrice din alte județe pentru a primi îngrijiri, spune managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, care afirmă că acest lucru se întâmplă pentru că unitatea medicală nu are un medic ortoped pediatru, iar legislația din România nu permite unui medic ortoped pentru adulți să consulte și copii, decât în cazul în care viața acestora ar putea fi pusă în pericol. Din acest punct de vedere, managerul Gabriel Lazany spune că această specialitate – Ortopedia pediatrică – este o problemă cu care se confruntă nu doar unitatea medicală din Bistrița, ci și alte spitale din țară.

Gabriel Lazany a explicat că este foarte greu de găsit un medic ortoped pediatru pentru că Ortopedia pediatrică nu este o specialitate pe care o aleg absolvenții de medicină, întrucât aceasta nu este recunoscută decât în România.

Ortopedia pediatrică este o specialitate medicală care este recunoscută doar în România. În țările europene, Ortopedia pediatrică nu există ca și specialitate, ea fiind inclusă în Ortopedia de adulți. Acesta este și motivul pentru care tinerii absolveți de medicină nu prea optează pentru acestă specialitate pentru că ei nu au altă opțiune decât aceea de a lucra în România. De obicei, absolvenții vor să aibă deschidere și către alte regiuni. Nu știm dacă vom reuși să aducem la Bistrița un ortoped pediatru”, a spus Gabriel Lazany, într-o conferință de presă prilejuită de semnarea contractului de execuție a lucrărilor privind amenajarea unui heliport pe terasa superioară a Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Gabriel Lazany a mai explicat că din acest motiv, medicii ortopezi de la SJU Bistrița nu se ocupă de copiii care vin cu fel și fel de probleme ce țin de această ramură, tocmai pentru că în România există specialitatea Ortopedie pediatrică, concepută special pentru copii.

”Ortopezii noștri nu se ocupă de copii pentru că în curricula din România există specialitatea de Ortopedie pediatrică. În conformitate cu legea din România, orice urgență medicală, deci dacă viața pacientului este pusă în pericol, medicul trebuie să intervină. Deci un ortoped de adulți, pe un copil care are viața în pericol va interveni pentru că îi permite legea. Dar dacă viața copilului nu este în pericol și poate fi temporizat, atunci trebuie să îl trimită către un medic specialist”, a spus Lazany.

În aceste condiții, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, i-a cerut managerului să facă demersuri pentru a se putea solicita modificarea reglementărilor legale, astfel încât medicii ortopezi de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița să se poată ocupa și de copii și să nu mai fie nevoiți să trimită aceste cazuri spre alte clinici.

Totodată, Gabriel Lazany a mai precizat că și în ceea ce privește partea de chirurgie pediatrică lucrurile sunt extrem de complicate.

La amenajarea unei secții pentru copii, conform prevederilor legale din România, trebuie organizate circuite separate, căi de acces, săli de operații și de tratament separate. De aceea, tot ce vedeți în România vizavi de copii sunt spitale construite special pentru copii. Deci nu cred că la Bistrița va exista o secție de chirurgie pediatrică. Avem acum un specialist pe chirurgie pediatrică, pe dr. Larisa Moldovan, care a avut anul trecut 220 de intervenții chirurgicale, dar cazurile de urgență majoră se transferă către spitalele din România, unde există toate specialitățile”, a adăugat managerul SJU Bistrița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.