SUA, avertisment după ce Vladimir Putin a spus că ar putea furniza arme Coreei de Nord

Vladimir Putin a declarat că Rusia „îşi rezervă dreptul de a furniza arme altor părţi ale lumii” și că nu exclude posibilitatea de a furniza arme Coreei de Nord.

Statele Unite ale Americii au avertizat că este „extrem de îngrijorătoare” afirmația liderului rus Vladimir Putin, care a spus că „nu respinge” posibilitatea de a trimite armament Coreei de Nord. Washingtonul a transmis că acest lucru ar risca să „destabilizeze peninsula coreeană”.

„Este extrem de îngrijorător. Aceasta are potenţialul de a destabiliza peninsula coreeană. În funcţie de tipul de arme (furnizate), aceasta ar putea încălca rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU pe care chiar Rusia le-a susţinut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Ce a declarat Vladimir Putin

Aflat joi în vizită oficială în Vietnam, după ce se deplasase miercuri în Coreea de Nord, Vladimir Putin a declarat că Rusia „îşi rezervă dreptul de a furniza arme altor părţi ale lumii, ţinând cont de acordurile noastre cu Coreea de Nord, şi eu nu exclud această posibilitate”.

Totodată, Vladimir Putin a avertizat Coreea de Sud împotriva oricărei livrări de arme către Ucraina, în condiţiile în care Seulul a anunţat că îşi „reconsideră” politica sa ce îi interzice asemenea livrări, ca reacţie la semnarea unui acord de apărare între Coreea de Nord şi Rusia, miercuri.

Întrebat dacă aceasta ar putea destabiliza peninsula coreeană, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns că revine „fiecărei ţări să decidă dacă să furnizeze arme Ucrainei”, salutând în acelaşi timp o asemenea perspectivă, potrivit Agerpres.

Rusia şi Coreea de Nord, vizate de sancţiuni occidentale, au încheiat un „parteneriat strategic global”. Potrivit lui Vladimir Putin, acest parteneriat prevede o asistenţă reciprocă „în caz de agresiune” şi o eventuală întărire a „cooperării tehnico-militare”.

Statele Unite ale Americii şi statele aliate ale Kievului acuză Phenianul că furnizează muniţii şi rachete armatei ruse pentru războiul ei împotriva Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.