Trei studenți din municipiul Bistrița care au avut rezultate deosebite la învățătură pe parcursul anilor de liceu vor beneficia de burse de merit acordate de Primăria Bistrița.

Începând cu anul 2009, Primăria Bistrița acordă Burse de Merit „Nosa” unor studenţi cu rezultate deosebite la învăţătură, în vederea stimulării obţinerii de performanţe şcolare. Potrivit regulamentului adoptat printr-o hotărâre a Consiliului Local Bistrița, ”pot fi acordate două astfel de burse studenţilor cu domiciliul în municipiul Bistriţa, care au obţinut rezultate individuale deosebite în activitatea şcolară şi de performanţă pe parcursul studiilor liceale, dar şi o Bursă de merit „Nosa” din oficiu studenţilor care în perioada studiilor liceale au obţinut premii la olimpiadele internaţionale pe discipline”.

În anul 2019, la Serviciul Educaţie, Tineret din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa au fost depuse un număr de 13 dosare, care au întrunit condiţiile pentru a intra în competiţie. Cele 13 dosare au fost evaluate de către o comisie special constituită în acest sens, care a întocmit un clasament, stabilind că anul acesta vor fi acordate trei astfel de burse.

Având în vedere faptul că elevul Petruşca Sergiu a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Știință pentru Juniori, decembrie 2016, Bali, Indonezia, acesta va primi Bursa de Merit „Nosa” din oficiu. Pe baza clasamentului, beneficiarii celor două Burse de Merit „Nosa” sunt elevii: Deac Alex-Claudiu, absolvent al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, student în anul I la University of Manchester, Anglia, care a totalizat 361 de puncte și Cătinean Sonia Claudia, absolventă a  Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, studentă în anul I la NYU Abu Dhabi, care a obţinut 321 de puncte”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre care va fi dezbătut în ședința ordinară a Consiliului Local Bistrița din această lună.

Astfel, studenţii Petruşca Sergiu,  Deac Alex-Claudiu şi Cătinean Sonia Claudia sunt propuși ca beneficiari ai Burselor de Merit ”Nosa”, în valoare de 500 de lei. Acestea se acordă pe toată durata studiilor universitare de bază până la obţinerea licenței.