Turist ceh rănit după ce a căzut de pe o stâncă, preluat de elicopterul SMURD (FOTO/VIDEO)

Un turist în vârstă de aproximativ 40 de ani din Cehia, care se afla într-o drumeție în zona Valea Vinului din Munții Rodnei, a căzut de pe o stâncă, de la o înălțime de aproximativ 20 de metri. Acesta a suferit mai multe traumatisme, în acest caz fiind solicitată intervenția unui elicopter SMURD, care să transporte victima  la o clinică din Târgu Mureș. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, Marius Rus, bărbatul se afla în zona Valea Vinului – Vârful Tonatec din Munții Rodnei, când s-a produs accidentul și a căzut de pe o stâncă. Acesta era însoţit de un alt turist, tot ceh, care i-a acordat primul ajutor.

Echipajele medicale au ajuns cu greu în zona în care se afla bărbatul, salvamontiștii fiind solicitați în sprijin și, de asemenea, un elicopter SMURD fiind chemat pentru a prelua victima.

Ultima parte a itinerariului de deplasare a fost impracticabilă autovehiculelor. A fost alocat un echipaj de prim ajutor de la Năsăud, un echipaj Salvamont Bistrita-Năsăud, și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Rodna. A fost alertat elicopterul SMURD” au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

În cele din urmă elicopterul SMURD a ajuns la victimă, aceasta fiind evaluată din punct de vedere medical. Pacientul urmează să fie stabilizat și transportat la un Centru de Traumă din municipiul Târgu Mureș.

Intervenţia a avut un grad de dificultate ridicat, ţinând cont de terenul greu accesibil si accidentat. Prin Dispeceratul integrat ISU-SAJ Bistriţa-Năsăud s-a ţinut în permanență legătura cu colegul de drumeţie al bărbatului rănit, care a primit indicaţii cum să menţină și să bandajeze victima, până la sosirea echipajelor de intervenţie. De asemenea, echipajele terestre au ţinut legătura cu elicopterul şi cu cel de la locul solicitării. Toate echipajele de intervenţie au ajuns relativ în acelaşi moment la locul indicat, iar victima a fost stabilizată şi pregătită pentru a fi transportată pe cale aeriană la spital” au mai completat reprezentanții ISU B-N.

FOTO: Salvamont Bistrița-Năsăud, ISU B-N

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.