USR Bistrița-Năsăud adună semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice” (FOTO)

Uniunea Salvați România (USR) derulează la nivelul județului Bistrița-Năsăud o campanie de strângere de semnături pentru susținerea inițiativei ”Fără penali în funcții publice”, prin care USR intenționează să solicite modificarea Constituției.

Reprezentanții USR B-N s-au aflat joi, 19 iulie, în orașul Năsăud, unde au fost prezenți în mijlocul oamenilor, oferindu-le lămuriri și explicații în legătură cu scopul acestei inițiative.

Nu mai vrem să avem oameni certați cu legea, penali condamnați definitiv în justiție care să ne conducă țara din cele mai înalte funcții publice, atât în Parlament, cât și în administrația locală! Hai să iei și tu parte la curățenia generală din societate susținută de USR” a declarat deputatul bistrițean Cristina Iurișniți, care a luat parte la acțiune.

Toți cei care s-au alăturat USR B-N și au adunat semnături au primit câte un tricou, insigne și autocolante.

Inițiativa “Fără Penali în funcții publice”, inițiată de USR, propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.

Interdicția este una temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Jurisprudența CEDO și tratatele internaționale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă pe masa Parlamentului este necesară susținerea a cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers pe care îl consideră necesar României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.