”Centrul vechi al Bistriței merită să-și recapete strălucirea”, este de părere viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae. Acesta caută soluții prin care să îi stimuleze pe proprietarii imobilelor să își renoveze clădirile și spune că va propune Consiliului Local Bistrița un proiect de hotărâre în acest sens, venind cu câteva propuneri. 

Viceprimarul Cristian Niculae și-ar dori ca zona centrală a orașului să primească o cu totul altă înfățișare, însă, cum majoritatea clădirilor din Centrul Istoric sunt proprietate privată, se caută soluții pentru a îi determina pe cetățeni să le reabiliteze. Viceprimarul a purtat discuții cu unii dintre proprietarii clădirilor și a cerut opinii și propuneri din partea bistrițenilor prin intermediul unei rețele de socializare, iar în urma acestora a venit cu o propunere – un program multianual de restaurare și punere în valoare a patrimoniului arhitectural din centrul istoric.

”Am de gând să propun Consiliului Local un „Program multianual de restaurare și punere în valoare a patrimoniului arhitectural din centrul istoric”, proiect menit să redea memoria unui burg minunat! O inițiativă care adună bune practici din mai multe orașe ale Transilvaniei”, spune Niculae.

Viceprimarul mai consideră că ”pentru o reabilitare unitară a centrului istoric este necesară acordarea de facilități atât persoanelor fizice, cât si celor juridice, atât pentru locuințele care sunt monumente istorice, cât și pentru cele care nu sunt declarate monumente istorice, dar se află în centrul istoric”.

Astfel, Cristian Niculae vine cu următoarele propuneri:
• Toți proprietarii care îşi renovează faţadele clădirilor și acoperişul, inclusiv persoane juridice, primesc scutirea de impozit.
• Pentru proprietarii care nu dispun de suma necesară reabilitării, Primăria Bistrița să finanțeze o parte din valoarea lucrărilor, proiectul tehnic şi dirigenţia de şantier.
• Primăria să lucreze pe mai multe paliere, începând cu informarea, coordonarea proprietarilor şi întocmirea proiectelor tehnice pentru clădirile ce urmează să fie reabilitate.

Toate aceste demersuri au drept scop punerea în valoarea a clădirilor din Centrul Istoric al orașului, astfel încât acestea ”să atragă atenția prin frumusețea lor, nu printr-un aspect degradat de trecerea timpului și neîntreținerea lor, dar și din respect pentru trecut”, a încheiat viceprimarul.

FOTO: Cristian Niculae