În fiecare an, la data de 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei României, prilej cu care Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” a organizat, vineri, o ceremonie militară la Monumentul Eroilor din municipiul Bistrița. 

La eveniment au luat parte parlamentarii bistrițeni, printre care ministrul demis Ioan Deneș, deputații Cristina Iurișniți și Ionuț Simionca, senatorul Ioan Simionca, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, dar și alți reprezentanți au instituțiilor publice din Bistrița-Năsăud, precum și cetățeni ai orașului, alături de preșcolari și elevi.

Ceremonia a început cu acordarea onorului militar și intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiat serviciul religios.

Au urmat apoi scurte alocuțiuni susținute de col. dr. Ioan-Marian Cristurean din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, dar și de către viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.

”25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională când Armata Română și-a îndeplinit menirea firească aceea de a își apăra patria și ființa națională, aceea de a își întregi teritoriul național sfâșiat nedrept de Tratatul de la Viena din 1940. Moment simbolic în istoria poporului român, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismului și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a Statului Român”, a spus col. dr. Ioan – Marian Cristurean.

Ulterior, la Monumentul Eroilor a fost depusă o coroană de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și salutul acordat oficialităților prezente.

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de când militarii Armatei României au eliberat cu prețul vieții ultima brazdă de pământ românesc de sub ocupația străină.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.