Cu ocazia Zilei Armatei României, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” din Bistrița și-a deschis larg porțile, astfel că bistrițeni de toate vârstele au avut ocazia să viziteze unitatea militară și să afle secrete din viața de militar. Cei mai interesați de această activitate au fost preșcolarii și elevii, care au profitat de această șansă și au fost prezenți în număr mare la eveniment.

Cu prilejul Zilei Porților Deschise, pe platoul din curtea Batalionului 812 Infanterie ”Șoimii Carpaților”, militarii au pregătit o expoziție de prezentare a tehnicii, armamentului, aparaturii şi echipamentelor militare din dotarea structurilor Garnizoanei Bistriţa.

Încă de la deschiderea evenimentului, sute de preșcolari și elevi însoţiţi de cadre didactice au trecut pe la toate standurile special amenajate profitând și de faptul că au putut să testeze echipamentele militarilor, dar și aparatura pe care aceștia o folosesc în misiuni.

Cei mai mulți dintre copilași au fost fascinați de taburile expuse, dar și de armamentul militarilor, pistoalele și puștile reprezentând încă un punct de atracție pentru copii.

De asemenea, mulți dintre cei prezenți nu au ratat ocazia de a se juca cu Jack, un cățel foarte prietenos.

Totodată, pentru tinerii interesaţi să urmeze cursurile unei instituţii militare de învăţământ, Biroul Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Bistriţa-Năsăud a prezentat oferta educaţională şi de promovare a carierei militare.

În semn de mulţumire și apreciere pentru că i-au vizitat, copiii au avut parte și de un moment artistic susținut de fanfara Garnizoanei Bistriţa.

Militarii sărbătoresc Ziua Armatei României în fiecare an, pe data de 25 octombrie, acțiunea de astăzi fiind cuprinsă în calendarul activităților pregătite special pentru a marca această zi. Acțiunile vor continua la Bistrița și vineri, când la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș va avea loc o ceremonie de depunere de coroane, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.

În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Ministerul Apărării Naţionale a comemorat, în 2016, printr-o serie de ceremonii și manifestări, Centenarul Primului Război Mondial, iar în acest an contribuie la marcarea Centenarului Marii Uniri prin proiecte, manifestări şi evenimente organizate pe plan naţional şi european, în semn de omagiu pentru cei care au murit luptând pentru libertate, credinţă, Întregirea neamului şi care au pus, prin jertfa lor, Patria mai presus decât propria existenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.