Lacul Colibița va fi golit! Termenul anunțat de ministrul Deneș

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, faptul că în toamna acestui an lacul Colibița va fi golit. Totodată, după ce proiectantul va avea creionate soluțiile, va fi organizată și o consultare publică. 

 

 

Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, a anunțat că proiectul care vizează lucrările de consolidare a lacului Colibița, dar și de amenajare a malurilor râului Bistrița Ardeleană, este într-o stare avansată. Valoarea totală a proiectului este de 27,8 milioane euro.

În 2018, s-au alocat pentru asistență tehnică 713.000 euro. Ne propunem ca la acumularea Colibița, în anul acesta, să începem golirea barajului, iar în primăvară, de când ne dă voie vremea, să începem lucrările la acest baraj. Nu este vorba numai de baraj, ci tot ce înseamnă Râul Bistrița, din aval de baraj și până la vărsare în Șieu. Tot cursul Râului Bistrița va fi amenajat, astfel încât acest râu să fie unul care să nu prezinte un pericol„, a declarat ministrul Deneș.

Acesta a precizat că, acum proiectantul lucrează la SF și PT, iar în momentul în care va avea soluțiile creionate, va convoca o întâlnire între proiectant cu autoritățile publice județene, dar și cele de pe Valea Bîrgăului, și reprezentanții ABA Someș-Tisa pentru a discuta dacă „soluțiile sunt în concordanță cu nevoile populației din zonă”.

S-ar putea ca o comunitate locală să spună că o anumită lucrare hidrotehnică să fie cu câteva sute de metri mai în amonte sau în aval decât gânește proiectantul. Vrem să facem un proiect care să folosească cu adevărat comunităților din acea zonă„, a subliniat Deneș.

 

Proiectul constă în realizarea unor lucrări de punere în siguranţă a construcţiilor, a echipamentelor hidroelectromecanice, a instalaţiilor aferente acumulării și a barajului Colibița, dar totodată prevede și amenajarea râului Bistriţa şi a afluenţilor acestuia, în aval de acumularea Colibița până la confluenţa cu râul Şieu.

Astfel, se vor pune în siguranţă lucrările existente afectate de viituri și de uzură, dar se vor realiza și lucrări noi, toate acestea având scopul de a creşte capacitatea de apărare împotriva inundaţiilor, în condiţiile schimbărilor climatice actuale, pentru 12 localități cu aproximativ 114.000 locuitori, ceea ce reprezintă 36% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud.

Contractul de asistență tehnică prevede elaborarea Aplicaţiei de Finanţare şi a tuturor documentaţiilor suport (inclusiv a Studiului de Fezabilitate), a proiectului de autorizare a lucrărilor (PAC), a Proiectului Tehnic (PT+DE+POE), a documentaţiei privind asigurarea terenurilor şi înscrierea investiţiei în Cartea Funciară, prin pregătirea documentaţiilor privind atribuirea contractelor pentru proiectul de investiţie şi suport în derularea procedurilor, precum şi acordarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.