ABA Someș-Tisa, răspuns la petiția verzilor bistrițeni: Materialul folosit este conform! Nu se betonează salteaua antierozională

În urma petiției transmisă de verzii bistrițeni dar și de reprezentanții unor asociații de mediu și civice cu privire la lucrările care sunt derulate pe câteva cursuri de apă din Bistrița-Năsăud, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au venit cu o serie de precizări.

 

Reprezentanții ABA Someș-Tisa precizează mai întâi faptul că, lucrările se realizează pe cursul de apă Dipșa, în localitățile Țigău și Chiraleș, aferente comunei Lechința, nu și pe cursul de apă Lechința.

Potrivit acestora, pentru protecţia şi consolidarea malurilor s-a optat pentru folosirea saltelelor antierozionale, care constituie un suport uşor, elastic şi rezistent pentru malurile supuse eroziunii.

Salteaua antierozională nu reacţionează chimic cu substanţele aflate în mod obişnuit în sol, este compatibilă cu mediul, pentru că este o soluție ecologică de fixare a malurilor, fiind un suport pentru stratul vegetal, care prin înierbare stabilizează malul”, a transmis ABA Someș-Tisa.

Specialiștii spun că materialul folosit este conform cu Ordinul nr. 1163/2007 privind aprobarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea soluţiilor tehnice de proiectare şi de realizare a lucrărilor hidrotehnice de amenajare şi reamenajare a cursurilor de apă, pentru atingerea obiectivelor de mediu din domeniul apelor şi clasificat la “lucrări verzi”, conform Ghidului de lucrări pe cursuri de apă agreat de reprezentanţii Uniunii Europene.

Imagine

Pentru lucrările executate, alegerea soluţiei tehnice s-a făcut pe baza unei analize calitate/preţ, în raport cu studiile hidrologice și geologice efectuate.

Soluția pentru care s-a optat prevede:

·taluzarea malurilor;

·aplicarea saltelei antierozionale;

·așternerea unui strat vegetal;

·înierbarea acestuia;

·depunerea prismului de piatră la baza taluzului, cu scopul protecției saltelei.

Precizăm că nu se betonează salteaua antierozională”, a mai precizat sursa citată.

Lucrările hidrotehnice din cadrul obiectivului de investiții Înlăturarea efectelor produse de inundaţii şi creşterea capacităţii de tranzitare a râului Dipşa la Lechinţa, județul Bistrița-Năsăud” sunt finanțate din fonduriprovenite de la bugetul de stat, prin Hotărârea de Guvern nr. 441/2019 privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019.

Petiția transmisă de reprezentanții Partidului Verde Bistrița-Năsăud, A.J.V.P.S Bistrița-Năsăud, Asociația Bistrița Civică și Coaliția Pentru Biodiversitate către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, Agenția Naționala pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Administrația Bazinalăde Apă Someș-Tisa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, Agenția Națională pentru Arii Protejate, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Agenția Națională Pentru Resurse Minerale, prin intermediul căreia au atras atenția asupra „modului dezastruos” prin care se intervine în procesul de regularizare a râurilor din județ, proiect promovat și finanțat de Guvernul României, poate fi citită AICI.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.