Echipa feminină de baschet 3×3 a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo din 2020, alături de Rusia, China, Mongolia și alte patru națiuni, care vor fi stabilite după disputarea a două turnee preolimpice de calificare. Una dintre componentele echipei este o jucătoare născută în Bistrița, Alexandra Uiuiu. 

 

Echipa de baschet feminin 3×3 a României este pe poziția a 4-a la nivel mondial și pe locul 2 în Europa, și s-a calificat automat la Jocurile Olimpice de vară, care vor avea loc anul viitor la Tokyo. În clasamentul mondial, România este precedată de Rusia, China și Mongolia.

Reușita naționalei de baschet este cu atât mai notabilă cu cât România a mai participat o singură dată la Jocurile Olimpice în 1952 la Helsinki, dar cu o echipă masculină.

Una dintre componentele de bază ale naționale de baschet 3×3 este bistrițeanca Alexandra Uiuiu, legitimată în acest moment la Universitatea Cluj-Napoca.

Anul acesta, Alexandra Uiuiu a reușit prin prestațiile ei să urce în ierarhia FIBA 3×3 peste 70 de poziții, ajungând la nivel mondial pe poziția 80, iar la nivel național pe poziția a 4-a.

Alexandra Uiuiu a contribuit semnificativ la această calificare la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo de anul viitor, ea reprezentând România la o serie de turnee internaționale, culminând cu prezența la Jocurile Europene de la Minsk 2019 și la FIBA 3X3 Euro Cup 2019.

 

Singura ratare a sportivei de anul acesta este tradiționalul pescuit de la Colibița, unde Alexandra își petrece timpul liber alături de tatăl său, scriitorul și fotograful Alexandru Uiuiu, șeful Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Bistrița-Năsăud.

Anul acesta am ratat tradiționalul pescuit de la Colibița cu Alexandra. Ea a fost ba în Canada, ba în Italia, Japonia sau Italia cu echipa națională de baschet 3×3. Se pare că a meritat.

E oficial, România s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Tokio!!! Felicitari Ale, felicitări România.

Grija mare babușca, clean, bibani și carasi…, la anul vă va prinde din Colibița o jucătoare olimpică!!!„, a scris contul său de Facebook, tatăl Alexandrei Uiuiu.