APM Bistrița-Năsăud: Incendierea miriștilor și a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor, STRICT INTERZISĂ! Sancțiunile sunt drastice pentru cei care nu respectă legea

0
1

Incendierea miriștilor și a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, transmite Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud. Încălcarea prevederilor legale pot aduce amenzi de până la 6.000 lei, persoanelor fizice, și de până la 50.000 lei, persoanelor juridice, iar dacă arderile de vegetație au loc în vecinătatea ariilor naturale protejate şi pe trenurile supuse refacerii ecologice sancțiunile sunt și mai dure.

 

 

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița – Năsăud informează proprietarii de terenuri că incendierea miriștilor și a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu completările și modificările ulterioare – Secţiunea 3: Obligaţiile persoanelor fizice şi juridice, art. 94, alin. 1, lit. n). deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.” Arderea miriștilor și a resturilor vegetale nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole, astfel Agenţia pentru Protecţia Mediului nu își va da acceptul pentru incendiere terenurilor în scopul eliberării acestora de resturile vegetale rezultate în urma recoltării și/sau igienizării, ci doar pentru cazurile în care se impun măsuri de carantină fitosanitară.

În condițiile actuale, arderile necontrolate ale miriștilor și resturilor vegetale pot provoca adevărate dezastre. Această practică de sezon determină pe de o parte creşterea poluării aerului prin creşterea concentraţiilor gazelor cu efect de seră care contribuie la fenomenul de încălzire globală, și duce la creșterea noxelor din aer, iar pe de altă parte determină scăderea fertilității solurilor, prin reducerea conținutului optim de materie organică din sol şi scăderea biodiversităţii, având efecte negative majore pentru habitatele naturale, pentru flora şi fauna sălbatică specifică. Totodată există pericolul ca arderile necontrolate ale miriştilor sau vegetaţiei uscate din vecinătatea fondului forestier să se extindă la aceasta provocând pagube importante pentru floră, faună, habitate, dar uneori şi victime umane„, transmite APM Bistrița-Năsăud, într-un comunicat.

Încălcarea prevederilor legale privind „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”  conform art. 96, alin. 1, pct.9, din OUG 195/2005 constitue contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoane juridice.

În ceea ce  priveşte arderile care au loc în interiorul sau vecinătatea ariilor naturale protejate şi pe trenurile supuse refacerii ecologice prevederile legale sunt mai stricte.

Astfel „arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice” conform art. 98, alin. 1, pct. 1, din   OUG 195/2005 privind protecţia mediului, constitue infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

În perioada care urmează, având în vedere că la fel ca în fiecare an locuitorii atât din mediul urban cât şi din cel rural realizează curăţenia de primăvară în gospodăriile proprii şi pe spaţiile verzi aferente acestora, operatorul de salubritate SC SUPERCOM SA Bistriţa va prelua deşeurile rezultate în urma acestei activităţi, oferind posibilitatea tuturor locuitorilor să se debaraseze în mod legal de deşeurile rezultate.

În acest fel se vor evita acumularea unor cantităţi de deşeuri care ar putea crea supraâncărcarea punctelor de colectare fapt care ar putea duce la un disconfort vizual neplăcut, sau chiar la arderea deşeurilor vegetale rezultate, cu încălcarea prevederilor legislative în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.