Autoritățile din Bistrița-Năsăud au întocmit un raport cu privire la gradul de siguranţă publică în incinta și în zona adiacentă unităților de învăţământ preuniversitar din județ. Potrivit datelor, paza în aproximativ jumătate din unitățile școlare din județ este asigurată cu ajutorul sistemelor moderne de supraveghere, însă există și școli în care sunt angajați paznici, dar și unități care nu dispun de niciun fel de pază. 

În urma evaluărilor efectuate pe parcursul anului şcolar 2018-2019 pe linia asigurării cu pază a unităţilor de învăţămănt preuniversitar, s-a constatat că 20 din acestea erau asigurate cu o formă de pază umană, 135 au sistem de supraveghere video, 134 nu dispun de niciun fel de pază, iar 14 unităti de învățămât preuniversitar nu au gard sau au gardul împrejmuitor necorespunzător”, se arată în raportul întocmit de autoritățile competente și prezentat într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud în cadrul căreia s-a adoptat și un plan de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță în școli.

Același document mai arată că numărul infracțiunilor comise în anul școlar 2018-2019 în incinta sau în zona adiacentă școlilor din județ a scăzut cu 19,2%. ”Evoluţia şi tendintele situatiei operative înregistrate în anul şcolar 2018-2019, privind climatul de siguranţă publică în incinta şi în zona adiacentă unităților de învăţămănt preuniversitar, relevă un trend descendent (existând o scădere cu 19,2 % a infracțiunilor comise față de anul şcolar anterior) al numărului de fapte antisociale, având ca autori sau victime elevi, precum şi cadre didactice”, se arată în raport.

Cele mai multe acte de violență din incinta unităților de învățământ au la bază o serie de conflicte spontane. ”90,5% dintre infracțiuni au fost săvârşite in incinta unitătilor de învătământ. Cu toate că unităţile teritoriale de politie şi jandarmi, în colaborare cu unităţile de învăţământ, au desfăşurat o multitudine de activităti pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei specific acestui domeniu, au existat unele situaţii în care incidentele şcolare produse au avut un impact negativ asupra climatului de sigurantă civică din mediul școlar. Din analiza evenimentelor înregistrate, a rezultat faptul că fenomenul violentei juvenile manifestat în unităţile de învăţământ preuniversitar are ca suport criminogen conflictele spontane, fără forme specifice de organizare premeditată, iar 33,3 % din faptele înregistrate sunt fapte de furt, majoritatea constănd în telefoane mobile și sume de bani apartinând elevilor”, se mai precizează în același document.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt 306 unități școlare, dintre care 123 au personalitate juridică, iar 183 sunt structuri. În aceste unități învață, în total, 47.206 de copii: 8.324 preșcolari, 26.464 în ciclul primar și cel gimnazial și 12.418 în ciclul liceal și profesional.

FOTO: www.portalinvatamant.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.