Turnul Bisericii Evanghelice din municipiul Bistrița se va închide în perioada 2 – 17 septembrie, anunță Primăria Bistrița, întrucât se vor efectua o serie de lucrări de reparații la balustradele balconului acestui edificiu istoric.

Însă, până la această dată, în noaptea de sâmbătă – 31 august, spre duminică – septembrie, municipalitatea organizează, în cadrul Târgului Mare al Bistriței, ”Noaptea albă a Bisericii Evanghelice”, turnul putând fi vizitat în intervalul orar 21.00 – 02.00.

Potrivit Primăriei Bistrița, ”Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului, fiind considerată emblema burgului. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332–1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Înălţimea turnului, de 76 m, îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Rolul său era, pe lângă cel de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, cel de poziţie „cheie” destinată observaţiei şi alarmării în caz de incendiu”.

Biserica a suferit două incendii, unul în anul 1857 şi altul în 2008. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului, (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a căpătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior.

Ca o noutate absolută, pentru a permite vizitatorilor să vadă de la înălţime panorama Bistriţei, centrul istoric şi pietonalul Liviu Rebreanu a fost montat un lift modern, care a fost dat în folosinţă în luna iunie a anului 2012.

În plus, Simbolul orașului – Biserica Evanghelică este în plin proces de restaurare, fondurile fiind asigurate de Uniunea Europeană. După finalizarea lucrărilor, obiectivul va fi introdus în circuitul turistic. Despre acest subiect, Realitatea de Bistrița a mai scris AICI și AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.