O serie de controale efectuate zilele acestea de reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud la bisericile din județ au scos la iveală o serie de nereguli, motiv pentru care pompierii au aplicat 16 amenzi și peste 350 de avertismente. Controalele vor continua și sâmbătă.

 

În aceste zile au fost efectuate mai multe controale la lăcașuri de cult – biserici , având în vedere că în perioada sărbătorilor sunt frecventate de un număr mare de utilizatori, transmite ISU Bistrița-Năsăud. Pe timpul celor 54 de acțiuni de control au fost identificate 16 obiective fără autorizație de securitate la incendiu și au fost aplicate 16 amenzi, în valoare de 14.500 lei și 357 avertismente.

„Pe timpul acțiunilor preventive, au fost instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităților practice de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor”, arată reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.

Acțiunile de verificare vor continua până sâmbătă, iar în Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate mai multe echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Complementar verificării măsurilor obligatorii de prevenire, mai arată sursa citată, pompierii au făcut recunoașteri la aceste tipuri de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile clădirilor și prelucrarea personalului angajat asupra utilizării stingătoarelor în cazul unui incendiu.

Aproape toate bisericile în care se desfășoară slujbe de Paște au fost sau vor fi verificate, în aceste zile, din punct de vedere al securității la incendiu. Din cazuistica anilor trecuți s-a constatat că la evenimentele din Noaptea de Înviere situațiile de urgență au reprezentat cazuri de acordare a asistenței medicale de urgență.

Respectarea de către cetățeni a măsurilor de apărare împotriva incendiilor a făcut ca sfânta sărbătoare să se desfășoare fără evenimente care să le pună viața și bunurile în pericol.

Ne dorim ca și în acest an să parcurgem cu bine aceste zile, fără a înregistra evenimente majore pe linia situațiilor de urgență„, precizează ISU Bistrița-Năsăud.

ISU Bistrița – Năsăud a realizat deja o corespondență cu Protopopiatele și Primăriile din zona de competență, prin care s-a solicitat sprijinul în diseminarea către toate obiectivele de cult a măsurilor minimale de prevenire a incendiilor.