Campanie de încurajare a lecturii în rândul elevilor de etnie romă (FOTO)

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Partida Romilor „Pro Europa” Bistrița-Năsăud desfășoară până pe data de 15 decembrie 2018 proiectul „Încurajarea lecturii elevilor de etnie romă din școlile cu comunităţi mari de romi”.

Astfel, bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” se deplasează la școli din județul Bistrița-Năsăud în care învață un număr mare de elevi de etnie romă.

Până acum, bibliobuzul a ajuns în şcoli gimnaziale din 11 localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, după cum urmează: Josenii Bargaului, Tureac, Năsăud, valea Spinului, Rodna, Budacu de Jos, Budacu de Sus, Petriş, Lechinţa, Viile Tecii, Şieu Măgheruş şi Petru Rareş.

Eu consider că este o acțiune foarte, foarte folositoare și extrem de urgentă pentru aceste comunități de elevi. Noi ne-am organizat: s-au stabilit traseele și colegele mele au fost repartizate pentru fiecare zi de pe parcursul acestui proiect, să ajute, pentru că este vorba despre împrumutat cărți. Vreau să mulțumesc în acest context Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pentru că, iată, avem acest bibliobuz grație CJ și acest bibliobuz își face treaba foarte bine”, a spus Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” în cadrul întâlnirii de lansare a proiectului. El și-a exprimat dorința de a fi gândite și alt fel de acțiuni culturale în comunitățile de romi.

Potrivit preşedintelui şi consilierului judeţean Emil Neia Lăcătuş, pe data de 10 decembrie, la Biblioteca Judeţeană, vor fi premiaţi elevii care au scris cele mai bune eseuri despre cartea citită. Primii trei vor primi şi premii în bani.

„Vrem să premiem cât mai mulţi elevi romi! Vrem să îi motivăm, să îi convingem că lectura unei cărţi este cel mai frumos şi mai instructiv lucru din lume, aşa că vom aloca bani pentru cât mai mulţi participanţi la campania noastră„, spune preşedintele Emil Neia Lăcătuş.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, a spus că tematica încurajării lecturii este de actualitate pentru toți elevii. „Tematica este de interes nu numai pentru copiii romi, ci pentru toți tinerii și pentru toți oamenii, pentru că acolo unde există cărți, există bibliotecă și se citeste, lectura oferă beneficii enorme. Sigur, orice început este mai greu, dar această inițiativa a Partidei Romilor de a începe cu copiii romi, este foarte buna”, a spus vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud, care a cerut ca ea să fie extinsă și la copiii care nu sunt romi.

Opinii favorabile acestui proiect a exprimat și subprefectul Ciprian Ceclan: ”Într-o lume în care sunt foarte multe contraste, este lăudabil acest proiect, care trebuie încurajat foarte mult”, dar și reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, prof Balasz Deneș, care a asigurat asistența că această instituție încurajează studiul și lectura, indiferent de etnie.

FOTO: Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.