Campanie de informare pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane. Ce măsuri trebuie să respecte cei care dețin porci în gospodării? (FOTO)

În contextul apariției, în județul Bistrița-Năsăud, a virusului pestei porcine africane, vineri seara și pe parcursul zilei de sâmbătă, în zona de suspiciune de pe raza comunei Tîrlișua, s-au constituit echipe mixte formate din medici veterinari, jandarmi și polițiști, care au început o campanie de informare a populației cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte pentru a evita răspândirea virusului.

Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud arată că aproximativ 20 de medici veterinari și 9 jandarmi au fost în localitățile Molişet, Şendroaia, Lunca Sătească, Oarzina, Cireaşi, Răcăteşu, Târlişua, Agrieş, Agrieșel și au avertizat cetățenii asupra existenței virusului. De asemenea, echipele mixte au informat în scris deţinătorii de animale în legătură cu măsurile pe care trebuie să le respecte, pentru ca boala să nu se răspândească.

Printre măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane, pentru fermierii/ proprietarii de suine din zona plasată sub supraveghere, în suspiciunea de PPA se numără și:

• interzicerea mișcării tuturor animalelor din exploataţia aflată sub restricţie, înţelegând prin aceasta: cumpărarea ori vânzarea animalelor, orice altă formă de înstrăinare sau introducere a animalelor din/în gospodărie, sacrificarea suinelor fără anunţarea medicului veterinar şi valorificarea produselor provenite de la acestea;
• porcii sunt plasați sub observație sanitar-veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic;
• pătrunderea persoanelor străine în exploataţia plasată sub observaţie sanitar-veterinară, mai ales a celor care deţin porcine, este strict interzisă;
• orice persoană care intră sau care iese din exploataţia aflată sub restricţii trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul propagării virusului pestei porcine africane. De asemenea, toate mijloacele de transport trebuie să fie minuţios dezinfectate înainte de a ieşi din exploataţie;
• nici un cadavru sau carnea provenită de la un porc din exploataţia aflată sub restricţii, hrana pentru porcine, ustensile, materiale, deşeuri, dejecţii, gunoi de grajd, purin, aşternut uzat sau orice obiect care ar putea transmite pesta porcină africană nu poate părăsi exploataţia fără o autorizaţie de la autoritatea competentă, respectând măsurile de biosecuritate, astfel încât să se minimizeze riscul propagării pestei porcine africane;
• mişcările de mamifere domestice, vehicule şi echipament dinspre sau spre exploatație sunt supuse condițiilor şi autorizării de către autoritatea competentă.

”Săptămâna viitoare, vor continua acțiunile de informare, în zona tampon, tot cu scopul de a informa deţinătorii de animale în legătură cu măsurile pe care trebuie să le respecte, pentru ca boala să nu se răspândească” mai arată Prefectura Bistrița-Năsăud.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Vineri, 18 ianuarie, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 297 localități din 16 județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.539 de porci afectați de boală și există 743 de cazuri la mistreți.

Până vineri, 18 ianuarie, au fost despăgubiți 8.535 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 251.120.910 de lei.

FOTO: Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.