Ce spun ecologiștii bistrițeni despre înființarea unei comisii de inventariere a terenurilor din vecinătatea Parcului Municipal?

Consilierii locali ai Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud propun Primăriei municipiului Bistrița ca în loc să înființeze o comisie care să inventarieze terenurile din zona Parcului Municipal și să ajungă să achiziționeze un teren de pe piața liberă, mai bine să solicite înapoierea unui teren pe care, în urmă cu 20 de ani, l-ar fi cedat în favoarea construirii unui sediul al Serviciului Român de Informații, sediu care nu a mai fost construit. 

”În urma dezbaterilor din ultimele zile din comisiile urbanism si juridic, precum și în presă, referitoare la înființarea unei comisii de negociere a achiziționării unor terenuri adiacente parcului, aducem la cunoștință publică faptul că Primăria Bistrița poate face acest lucru în cel mai simplu mod cu putință făcând o cerere scrisă către Statul Român prin care să ceară înapoierea terenului cedat în urma cu aproximativ 20 de ani în scopul construirii unui sediu al Serviciului Român de Informații, lucru care nu s-a materializat în tot acest timp. Pe lângă faptul că nu costă niciun leu din bugetul local, e o formalitate pentru care nu este nevoie de nicio comisie sau comitet de negociere. Așa cum, de altfel, nu a fost nevoie nici la achiziționarea terenului din spatele Turnului Dogarilor” arată, printr-un comunicat de presă consilierii ecologiști Mircea Archiudean și Teodor Mârza.

Ecologiștii salută intenția municipalității de a extinde Parcul Central și înspre Pădurea Codrișor, considerând că acest lucru ”nu mai este un simplu deziderat, ci o necesitate”.

În acest sens, în ședința Consiliului Local Bistrița din data de 28 martie, consilierii PER B-N au redepus un proiectude hotărâre privind aprobarea extinderii intravilanului municipiului Bistrița în vederea amenajării Parcului Recreativ Codrișor, ca o extensie naturală a Parcului Central.

”Am avut în vedere următoarele argumente:

 Parcul Municipal a devenit tot mai mic ca urmare a construcțiilor apărute în ultimii ani (ex: Hotelul Metropolis cu parcarea);

– necesitatea înființării unor piste pentru biciclete, și a unor noi alei pietonale pentru ca cetățenii să poată să se plimbe în condiții de siguranță inclusiv cu animalele de companie.

–  necesitatea armonizarii  construcțiilor  de la Ștrandul Municipal cu  Parcul Recreativ din pădurea Codrișor;.

– posibilitatea unor noi amenajari în acest nou parc creat, cu scop recreativ cum ar fi de exemplu: instalații tiroliene, piste pentru skatebord, pârtie pentru săniuțe;

– amplificarea suprafeţelor dedicate destinderii active (promenade, urcuşuri pe poteci) şi pasive (odihnă, picnic)”, spun consilierii ecologiști.

În ceea ce privește intenția Primăriei Bistrița a a achiziționa Stadionul Jean Pădureanu și a îl desființa în vederea extinderii parcului, ecologiștii cred că administrația locală nu a acționat corect. ”Pe lângă faptul că “schema” prin care se intenționează cumpărarea acestui bun, care a fost cedat gratis, este o problemă foarte delicată, de competența organelor abilitate, este o dovadă clară de amatorism în afaceri precum și diletantism în administrație publică, acest lucru nefăcând altceva decât să crească artificial prețul unei eventuale tranzacții”, mai arată consilierii.

Mircea Archiudean și Teodor Mârza mai sublinează faptul că, în opinia lor, o astfel de decizie, a cumpărării și demolării bazei sportive din Parcul Municipal, nu poate fi luată de către un om, o comisie sau un comitet. Acest lucru poate fi hotărât doar după consultarea nemijlocită, prin referendum, a tuturor locuitorilor Bistriței, după prezentarea unui proiect alternativ concret și coerent.

FOTO: www.mesagerul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.