Începând cu data de 25 octombrie, accesul în instituţiile publice centrale și locale este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării împotriva COVID-19, măsura fiind prevăzută într-o hotărâre prin care Guvernul a impus restricții suplimentare pentru stoparea pandemiei, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

 

Astfel, accesul în sediul Instituției Prefectului va fi permis:

  • persoanelor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, dovada situațiilor prevăzute mai sus se face prin intermediul unui document pe suport hârtie sau în format electronic care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Prin excepție de la situațiile prevăzute, este permis accesul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. De asemenea, este permis accesul la serviciile publice în situații urgente și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte va deschide un flux separat destinat persoanelor care fac dovada situației urgente și acesta va funcționa zilnic, în intervalul orar 15:30-16:30. Pentru persoanele care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, activitatea de preluare și eliberare a documentelor din cadrul Biroului de Apostilă se va face la intrarea în instituție, de către persoana desemnată în acest sens.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud