Peste 2.200 de familii din Bistrița vor avea apartamente mai eficiente termic cu până la 50%, ca urmare a lucrărilor de reabilitare care se efectuează în această perioadă. Aceste familii locuiesc în circa 50 de blocuri care vor beneficia de astfel de lucrări în acest an.
Majoritatea blocurilor de locuinţe din România,construite după proiecte elaborate în
perioada 1950 – 1990, prezintă un nivel scăzut de izolare termică, iar aceasta se traduce
în facturi mari pentru încălzire. Acesta este și motivul pentru care, de-a lungul anilor, la nivelul Primăriei Bistrița au fost întocmite proiecte în vederea obținerii de finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe de pe raza municipiului. În fiecare an, din 2009 încoace, mai multe blocuri au beneficiat de lucrări de reabilitare, iar în 2018 acestea continuă. Așadar, peste 50 de blocuri din mai toate zonele din oraș vor beneficia de astfel de lucrări în 2018.
Practic, lucrările constau în anveloparea blocurilor cu polistiren de 15 cm și montarea de geamuri termopan, profil superior, de 82 mm grosime.
Potrivit specialiștilor, printre avantajele obținute în urma reabilitării termice a clădirilor se numără și reducerea cheltuielilor de întreținere, creșterea confortului locuințelor, protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și chiar schimbarea aspectului blocurilor de locuinţe şi implicit al localităţilor.
De asemenea, anul viitor alte 980 de familii, din 24 de blocuri, vor beneficia de aceleași îmbunătățiri.
În total, în anii 2018 și 2019, 3.240 de apartamente vor fi reabilitate termic.