Amplul proiect în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro care va fi implementat la barajul Colibița din Bistrița-Năsăud a atras o serie de critici din partea Coaliției Natura 2000, care a anunțat că va acționa în instanță decizia etapei de încadrare emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud cerând revocarea acesteia. Pe de altă parte, reprezentanții APM spun că afirmațiile Coaliției Natura 2000 ar fi nefondate și vin cu precizări.
La data de 20 februarie, Coaliția Natura 2000 a anunțat că va chema în instanță Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud pentru aprobarea proiectului „Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița – Năsăud”. ”Acest proiect presupune distrugerea vegetației ripariene și betonarea malurilor de-a lungul Râului Bistrița pe o distanță de 10 kilometri, defrișări pe suprafață de 20 de hectare și ziduri de beton pe cel puțin 2 kilometri. Lucrările vizate prin Decizia Etapei de Încadrare (DEI) nr. 9/11.01.2019 se suprapun parțial cu situl de interes comunitar ROSCI0051 Cușma și în ROSCI0400 Șieu-Budac, desemnate pentru protecția speciilor de pești Cottus gobio și Barbus meridionalis” motivează Coaliția Natura 2000.
Plângerea prealabilă depusă de Coaliția Natura 2000 vizează revocarea Decizia etapei de încadrare nr. 9/11.01.2019, emisă de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistrița – Năsăud pentru Administrația bazinală de apă Someș – Tisa prin Sistemul de gospodărire a apelor Bistrița – Năsăud.
„Încă din titlu ne dăm seama că proiectul este ambalat frumos: vrei să pui în siguranță un baraj, dar tu execuți lucrări în aval, pe Râul Bistrița. Mai mult, pentru a induce în eroare și a eluda legislația europeană, autoritățile au modificat de două ori proiectul original, iar apoi au luat în calcul documentele realizate pentru o variantă intermediară a proiecului. E ca și cum faci documentația pentru edificarea unei căsuțe dar aprobi un bloc. Specialiștii susțin că impactul asupra Râului Bistrița va fi enorm”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Federației Coaliția Natura 2000.
”Deși autoritățile abilitate susțin că nu vor fi afectate ariile naturale protejate, alterările hidromorfologice vor modifica întreg ecosistemul acvatic și în special conectivitatea dintre locurile de hrănire și cele de înmulțire. Populațiile de pești riscă să nu se mai trăiască în condiții optime, rezultând diminuarea numărului de exemplare sau chiar dispariția unor populații din specii protejate” mai arată Coaliția Natura 2000.
În urma acestei acțiuni a Coaliției Natura 2000, într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a prezentat poziția instituției față de acest subiect. Potrivit acestuia, ”e dreptul oricui să conteste în instanța de contencios administrativ, dar așa cum am mai spus, la acest proiect au lucrat sute de specialiști, mii de ore de muncă în 3 ani și jumătate și sunt 4 studii de evaluare care s-au făcut, deci din punctul nostru de vedere proiectul a fost supra-reglementat și nu întâmpină niciun fel de problemă din punct de vedere al protecției mediului, pe niciun factor de mediu”.
În plus, directorul APM Bistrița-Năsăud mai completează că ”proiectul are două componente: prima de realizare și refacere a măștii barajului Colibița și a tuturor hidroagregatelor și o a doua componentă de refacere a malurilor și de protejare a malurilor împotriva inundațiilor pe o lungime de 51 de km de la barajul Colibița și până la confluența cu râul Șieu. Este pentru prima dată în România când se vor folosi materiale prietenoase cu mediul, se vor folosi fascine. Până acum în țara noastră eu nu știu să se fi folosit asemenea materiale ecologice, revoluționare și, mai mult decât atât se vor institui opt așa-zise zone umede, prietenoase cu mediul și propice dezvoltării biodiversității în aval de acumularea Colibița. Sunt folosite toate recomandările JASPERS”.
La rândul său, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, a adăugat că ”e absolut necesar acest proiect și cu cât mai repede se derulează, cu atât mai bine”.
Despre proiectul intitulat ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, Realitatea de Bistrița a mai scris AICI.