Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în vizită la barajul Colibița din Bistrița-Năsăud. ”Lucrările efective la baraj ar putea începe în luna noiembrie a anului 2019” (FOTO)

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a efectuat, vineri, o vizită la barajul Colibița din județul Bistrița-Năsăud, obiectiv vizat de un proiect în valoare de 50 de milioane de euro pentru care se așteaptă semnarea cererii de finanțare. Demnitarul și specialiștii din cadrul ministerului au prezentat detaliile tehnice ale proiectului și au afirmat că dacă totul decurge normal și nu există niciun fel de contestații, lucrările efective la barajul Colibița ar putea începe în luna noiembrie a acestui an. 

Proiectul intitulat ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud” constă în realizarea unor lucrări de punere în siguranţă a construcţiilor, a echipamentelor hidroelectromecanice, a instalaţiilor aferente acumulării și a barajului Colibița, dar totodată prevede și amenajarea râului Bistriţa şi a afluenţilor acestuia, în aval de acumularea Colibița până la confluenţa cu râul Şieu.

Vineri, ministrul Ioan Deneș împreună cu reprezentanți ai ministerului și membri ai Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond cinegetic din cadrul Senatului României au efectuat o vizită în teren, la barajul Colibița, unde au prezentat detaliile tehnice ale proiectului.

Potrivit ministrului, prin acest important proiect ”se vor pune în siguranţă lucrările existente afectate de viituri și de uzură, dar se vor realiza și lucrări noi, toate acestea având scopul de a creşte capacitatea de apărare împotriva inundaţiilor, în condiţiile schimbărilor climatice actuale, pentru 12 localități cu aproximativ 114.000 locuitori, ceea ce reprezintă 36% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud”. 

În cadrul proiectului este prevăzută și golirea treptată a lacului de acumulare care se întinde pe o suprafață de 320 de hectare și are o înălțime a apei de maxim 76 de metri. Aceste lucrări de golire treptată a lacului, ce are un volum total de circa o sută de milioane de metri cubi, au început deja din luna decembrie a anului trecut, fiind goliți primii circa 6 metri din cei 76 cât este înălțimea maximă a apei. La finalul lucrărilor privind golirea lacului, ministrul Ioan Deneș afirmă că în lac vor mai rămâne doar 500.000 de metri cubi.

Ministrul Ioan Deneș mai susține că până acum au fost parcurși toți pașii și se estimează că până la finele lunii martie ar trebui să se semneze cererea de finanțare, iar din noiembrie, dacă totul decurge bine și nu există contestații, să se înceapă efectiv lucrările. ”Dacă cererea de finanțare va fi semnată, și din toate elementele le am până acum, aceasta poate fi semnată până la sfârșitul lunii martie, din acel moment, în mod normal, pe baza procedurilor, până la finalizare etapelor de licitație curg circa 6 luni, cu condiția să nu apară contestații. Asta ar însemna că începem efectiv lucrările la baraj, inclusiv cu continuarea golirii, undeva în luna noiembrie a anului 2019” a declarat Ioan Deneș.

Demnitarul mai afirmă că din cauza faptului că valoarea totală a investiției este de circa 50 de milioane de euro, licitația va fi una internațională.

Ioan Deneș mai susține că într-o analiză făcută în 2016 de către reprezentanți ai Uniunii Europene, proiectul intitulat ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud” se situa pe locul doi după proiectul intitulat ”Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a”.

FOTO: Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.