Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările abuzive ale drepturilor și libertăților fundamentate ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale, prin intermediul OUG 9/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației.

 

În luna august, prin Ordonanța Guvernului 9/2018, Guvernul a interzis învățătorilor din învățământul primar, care aparțin minorităților naționale, să mai predea ore de Limba și literatura română.

Potrivit Cristieni Iurișniți, prin această măsură controversată, elevilor li se încalcă dreptul constituțional de a fi instruiți în propria limbă maternă, iar mai mult decât atât, dreptul la muncă al învățătorilor va fi îngrădit abuziv.

Aceste dispoziții ale Ordonanței 9/2018 afectează în mod direct activitatea didactică a școlilor, bulversând, cu 3 săptămâni înainte de începutul anului școlar,  zeci de unități de învățământ cu predare în limba maternă„, a mai precizat deputatul USR de Bistrița-Năsăud.

Totodată, în opinia Cristinei Iurișniți, modul ales de Coaliția PSD-ALDE de a legifera este profund neconstituțional prin  încălcarea în repetate rânduri a procedurii parlamentare de sesizare a Camerelor și prin   nerespectarea atribuțiilor Guvernului în ceea ce privește legiferarea în domeniul organic.

Ordonanța simplă 9/2018, conform art. 115, alin. (1) nu poate aduce modificări Legii Educației, aceasta din urmă fiind o lege organică. Și în ceea ce privește respectarea procedurii parlamentare, Guvernul a confundat Senatul cu Camera Deputaților, fapt care încă o dată evidențiază slaba pregătire și competență a actualei guvernări, dar și complicitatea și abuzurile Puterii„, opinează Iurișniți.

Am decis să sesizez Avocatul Poporului cu privire la încălcările și limitările drepturilor constituționale ale minorităților naționale, adresându-i acestuia rugămintea de a trimite Ordonanța 9/2018 la Curtea Constituțională. Nu pot fi de acord cu discriminarea cadrelor didactice care aparțin minorităților naționale și nu pot permite Guvernului să bulverseze învățământul românesc la începutul noului an școlar” a subliniat Iurișniți.

 

Ordonanța 9/2018 prevede la art. 263 alin 7¹ faptul că „În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate„.