Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, cu unanimitate de voturi, că legea privind Codul administrativ este neconstituțională în integralitate. Una dintre cele mai controversate prevederi se referea la pensiile speciale pentru aleșii locali, respectiv pentru primar, viceprimari, președinți de consilii județene și vicepreșenții consiliilor județene. Deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți spune că, după adoptarea legii în Parlament, în luna iulie, mai mulți deputați din opoziție, dar și președintele Klaus Iohannis au depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate.
„Pensiile speciale ale primarilor pentru care am votat împotrivă, sunt neconstitutionale. CCR a admis obiecția de neconstituționalitate depusă de USR și alti deputați din opoziție.
Sesizarea a fost semnată de 28 de deputați USR, 13 deputați PMP, șase deputați neafiliați și trei deputați PNL. O obiecție similară fusese depusă și de președintele Klaus Iohannis.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în luna iulie proiectul Codului Administrativ, cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” şi 15 abţineri„, arată Iurișniți.
Potrivit deputatului USR, pe lângă pensiile speciale, același Cod administrativ mai prevede și alte facilități pentru aleșii locali.
„Legea prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate, precum şi faptul că pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.
Prin sesizarea înaintată Curții Constituționale am arătat că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. Judecătorii Curții Constituționale au decis, marți 6 noiembrie 2018, că prevederile Legii privind Codul administrativ al României sunt neconforme cu Legea fundamentală a României”, a precizat Cristina Iurișniți.