Cristina Iurișniți: Tinerii nu sunt o prioritate pentru guvernarea catastrofală PSD-ALDE

Șomajul în rândul tinerilor a devenit un fenomen alarmant, susține deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți, într-o declarație politică susținută miercuri de la tribuna Camerei Deputaților. Și asta din cauza „unei guvernări toxice”, care dovedește o lipsă de interes pentru atragerea de fonduri europene prin programele adresate tinerilor.

 

Într-o declarație politică, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți arată că din cauza unei guvernări toxice care nu ține cont de valorile europene, tinerii din România pierd dreptul la educație și formare continuă, pentru care Comisia Europeană alocă fonduri importante. Din această cauză, anul trecut, numărul tinerilor fără nicio ocupaţie sau a celor care nu urmează o formă de învăţământ sau pregătire profesionala a depăşit 19,3%.

Totul pornește de la educație : educație pentru valorile europene care sunt în aceste zile erodate de statul autoritarist al unei guvernări toxice care ne aruncă cu fiecare zi, tot mai departe de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană  pentru români: libera exprimare, respectarea statului de drept, respectarea libertăților si drepturilor  fundamentale cum e cel la educație incluzivă și formare continuă , pentru care Comisia Europeană alocă fonduri europene importante.

Este un fapt bine cunoscut ca șomajul în rândul tinerilor a devenit un fenomen alarmant la nivelul Uniunii Europene, atât din cauza consecinţelor economice, cât şi a celor sociale. În România, numărul tinerilor fără nicio ocupaţie sau a celor care nu urmează o formă de învăţământ sau pregătire profesionala a depăşit 19,3% în anul 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică„, precizează Cristina Iurișniți.

În acest context, mai arată aleasa USR, Comisia Europeană a lansat programul – Garanţia pentru Tineret 2017-2020, care oferă subvenţii financiare consistente tinerilor din Uniunea Europeană  cu vârsta mai mică de 25 de ani pentru găsirea unui loc de muncă pentru accesarea unor programe de formare continuă,  intrarea în ucenicie sau într-un stagiu de practică.

Deşi, facilităţile oferite tinerilor sunt substanţiale, România a manifestat un interes scăzut pentru acest program, din cele 323 de milioane de euro alocate, în prezent, ţara noastră are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 0 % . Garanţia pentru Tineret 2017-2020 ar fi putut genera o serie de efecte imediate pentru stimularea forţei de muncă în rândul tinerilor și totodată, ar fi acordat şi angajatorilor o subvenţie financiară de 500 de lei/lună.

Dezinteresul, incompetența pentru viitorul tinerilor si rezolvarea crizei forței de muncă calificate în România nu se află pe agenda Coaliției de la Putere. E nevoie de o altă abordare politică, alți oameni care să lucreze pentru cetățeni , pentru tinerii români care au dreptul la educație, formare continuă„, subliniază Iurișniți.

Pentru aceste fonduri europene statul roman plătește cotizație dar nu e interesat să atragă banii europeni în țară pentru binele tinerilor români!

De ce? Furtul din banii europeni e imposibil de realizat fără consecințe!”, a conchis aleasa bistrițeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.