Cristina Iurișniți (USR): „Totul pornește de la educație”. Ce propune deputatul bistrițean

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți face o analiză a sistemului de educație din România, în condițiile în care conducerea ministerului de resort  nu a fost în stare să clarifice problemele cu care se confruntă.

 

Deputatul bistrițean a semnalat cu aproximativ un an în urmp erorile procedurale care au vizat înființarea Editurii Didactice Pedagogice, dar si elaborarea Legii Manualului. „Drept dovadă, ambele acte normative au fost declarate neconstituționale, iar Ministerul nu a fost capabil să clarifice situația lor juridică nici până astăzi…!„, arată Cristina Iurișniți, într-un comunicat.

Deputatul bistrițean avertizează că încep să fie vizibile efectele managementului defectuos și iresponsabil al Editurii Pedagogice și Didactice care a editat manualele de geografie, istorie și biologie cu grave erori științifice.

Cine își va asuma răspunderea pentru incompetență și risipa banului public prin retipărirea celor 160 de mii de manuale? Cine va fi sancționat pentru incapacitatea MEN de a oferi elevilor accesul la  manuale de calitate și relevante? Aștept aceste răspunsuri de la Ministrul Educației pe care Comisia de Învățământ l-a invitat la Camera Deputaților pentru a da explicații în legătură cu dezastrul calității manualelor de geografie, istorie, biologie. Și lista va fi mai lungă, cu siguranță!„, precizează Iurișniți.

Potrivit acesteia, în România responsabilitatea este doar o vorbă în vânt, iar despre politicile educaționale coerente, de la programe reactualizate, manuale atractive în format electronic dar și digital și interactiv, până la formări gratuite pentru profesori pentru a fi capabili să țină pasul cu generația Internet și Facebook, ele rămân niște obiective doar virtuale, „niște vise pentru naivii care mai îndrăznesc să creadă în acest Guvern incompetent și corupt„.

Cine plătește oalele sparte? Evident răspunsul îl știm …Nu mă aștept că Valentin Popa să își asume vreo răspundere sau să îl apuce vreo criza de conștiință! În schimb mă aștept ca cetățenii responsabili sa taxeze prin vot pe cei care greșesc la infinit…. Dacă Educație nu e, nimic nu e!”, mai spune Cristina Iurișniți, deputatul USR de Bistrița-Năsăud.

O radiografie a sistemului de educație realizată de deputatul Cristina Iurișniți arată că rezultatele de la Bacalaureat, sesiunea iulie 2018 aduce un judet dinamic precum este Clujul pe primul loc cu un procent de 81,14%, în timp ce Teleormanul lui Dragnea și Dăncilă, intenționat lăsat în subdezvoltare, a ajuns pe ultimul loc cu 47,3 %.

Bistrita-Năsăud, cu 5 medii de 10 are un procent de promovabilitate mediu, de 69,22%, în condițiile în care media pe țară este de 67,56%, o medie în scădere constantă, cel puțin în ultimii 5 ani.

De la an la an tot mai puţini absolvenţi de clasa a XII-a se înscriu şi merg să susţină examenul de Bacalaureat 2018″, mai arată deputatul bistrițean.

Cristina Iurișniți indică și câteva motive care stau la baza problemelor din educație: procentul din Produsul Intern Brut alocat în prezent Educației, de 2, 98 %, și haosul alocării banilor în învățământ reprezentat și de lipsa unor linii bugetare eficiente, unde ordonatorii de credite să aibă o abordare unitară în funcție de atribuțiile pe care le au, curriculă neadaptată nevoilor societății actuale, lipsa noilor educații europene menite să stimuleze dezvoltarea de competențe, lipsa alternativelor educaționale, lipsa dotărilor, a echipamentelor informatic, etc.

Cristina Iurișniți vine și cu câteva propuneri pentru anul școlar 2018-2019. Astfel, metodologiile și calendarul organizării și desfășurării tuturor examenelor naționale să fie supuse dezbaterii publice (reale, realiste și obiective) și aprobate prin OMEN până cel târziu  la începerea anului școlar 2018-2019. Pentru Evaluarea Națională/Admiterea la liceu, examenul să se susțină la o săptămână după terminarea cursurilor de către elevii claselor a VIII-a (așa cum de altfel s-a revenit pentru anul școlar 2018-2019) și nu în săptămâna imediat următoare (ca în anul școlar 2017-2018); subiectele pentru toate probele de examen (Limba și literatura Română, Matematică, Limba maternă) să aibă un nivel de dificultate mediu, să urmărească testarea abilitătilor elevilor și nu să-i pună în dificultate de dragul unei dorințe de selecție total neadecvată vârstei și dezvoltării psiho-emoționale ale adolescenților de 14 ani; elevii care nu au promovat toate probele de examen (minim nota 5) să nu fie admiși în învățământul liceal la specializările teoretice.

De asemenea, pentru examenul de Bacalureat 2019, Iurișniți propune ca probele pentru competențelor lingvistice și digitale să fie susținute după absolvirea liceului de către elevii claselor a XII-a și nu pe parcursul anului școlar.

Simpla intrare în legalitate a calendarului aberant din anul școlar 2017-2018 (atât pentru Bacalaureat cât și pentru Evaluarea Națională) prin consultarea unui eșantion nereprezentativ (probabil PSDist) din asociațiile de elevi și părinți și avizul Comisiei de educație (?!) nu rezolvă haosul ce s-a creat și se perpetuează astfel. Consecință sunt și rezultatele mai slabe decît în anii precedenți„, mai subliniază deputatul USR de Bistrița-Năsăud.

Nu în ultimul rând, Cristina Iurișniți susține depolitizare învățământului, amendarea legii învățământului profesional dual, inițiative legislative clare, pentru a facilita  contractul de  munca part-time pentru elevii din învățământul dual, începând cu vârsta de 16 ani, dar și o campanie națională de sensibilizare și conștientizare în privința învățământului profesional atat pentru elevi cât și pentru părinți.

În județul Bistrița-Năsăud este nevoie de un efort conjugat pentru promovarea învățământului profesional„, a mai adăugat Cristina Iurișniți.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.