De Ziua Mondială a Diabetului, bistrițenii beneficiază de testări gratuite ale glicemiei (FOTO)

La nivelul județului Bistrița-Năsăud va fi marcată Ziua Mondială a Diabetului prin organizarea unor campanii la care bistrițenii vor putea participa în mod gratuit.

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, bistrițenii vor putea beneficia de testări gratuite ale glicemiei în Policlinica situată pe str. Gării, nr. 9-11. Cei interesați de o astfel de testare trebuie să se adreseze medicului Paula Gabriela Avram, la etajul 1, cabinetul nr.25. De asemenea, conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița precizează că nu este nevoie de o programare prealabilă pentru a beneficia de testare.

În plus, și Clubul LIONS Bistrița, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și Școala Sanitară Postliceală Bistrița, vor efectua în data de 14 noiembrie testări gratuite ale glicemiei în două puncte din oraș (magazinele Kaufland 1 și 2 din Bistrița) între orele 10:00 – 12:00. Măsurarea glicemiei va fi însoțită de discuţii individuale referitoare la importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre ale federației, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet.

În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață.

Conform studiului PREDATORR „Prevalența diabetului și prediabetului în populația adultă din România”, în anul 2017 la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

În Bistrița-Năsăud, circa 10.000 de persoane suferă de diabet zaharat. Numărul bolnavilor a crescut în ultimii trei ani cu aproape 20 de procente, potrivit datelor Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Bistrița-Năsăud.

UPDATE 16:25

Bistrițenii au avut la dispoziție trei locații în care și-au putut măsura glicemia: în incinta Policlinicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița și în incinta celor două magazine Kaufland din oraș, unde au fost amenajate puncte de către reprezentanții Clubului Lions Bistrița.

Sute de bistrițeni au fost testați, potrivit celor de la Clubul Lions.”Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului. Sute de oameni testați în două centre. Mulțumim pentru sprijin voluntarilor de la Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, colegilor implicați, Direcției de Sănătate Publică, sponsorilor și nu în ultimul rând Kaufland pentru că an de an ne-au pus la dispoziție spațiul pentru acest proiect” au precizat reprezentanții Clubului Lions.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.