Deputatul Ionuț Simionca vrea înăsprirea pedepselor pentru faptele cu violență comise asupra cadrelor didactice

Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, vrea înăsprirea pedepselor pentru faptele de violență comise asupra cadrelor didactice. În acest sens, alesul bistrițean a depus în Parlament un proiect de lege prin care cadrele didactice să fie asimilate funcționarilor publici, astfel încât dacă cineva ar atenta la integritatea lor fizică, fapta să fie încadrată din punct de vedere juridic ca ultraj.

 

 

Deputatul Ionuț Simionca a depus în Parlament o lege care înăsprește pedepsele pentru faptele de violență comise la adresa profesorilor. Soluția acestuia constă în asimilarea cadrelor didactice categoriei funcționarilor publici, situație în care amenințarea, lovirea, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte săvârșite împotriva acestora ar fi încadrate la „ultraj”, iar sancțiunea prevăzută de lege s-ar majora cu o treime.

Având în vedere că, în ultimii ani, au fost numeroase cazuri de violență exercitate asupra cadrelor didactice, atât de părinții elevilor, cât și de elevi, privesc cu deosebită îngrijorare spre cazurile extreme la care s-a ajuns. Mi se pare inadmisibil ca o profesoară să fie înjunghiată în incinta școlii de un elev. Tocmai de aceea, consider că protecția cadrelor didactice nu mai suferă amânare. Împreună cu colegii mei, parlamentari PMP, am depus în Camera Deputaților o inițiativă legislativă de asimilare a acestora noțiunii de funcționar public, în sensul legii penale, pentru ca faptele săvârșite asupra lor să fie încadrate de dispozițiile art. 257 din Codul Penal„, a declarat parlamentarul bistrițean.

Conform acestui articol, care definește infracțiunea de ultraj, „amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime„.

În opinia lui Ionuț Simionca, „profesorii trebuie să își recapete respectul cuvenit, aceștia fiind formatorii copiilor noștri, punând bazele viitorului României„.

Sunt conștient că înăsprirea pedepselor nu va reuși să stopeze fenomenului violenței în școli, dar împreună cu susținerea unor ore de educație juridică pentru elevi, sunt șanse mari ca aceștia să înțeleagă importanța și consecințele faptelor lor”, a concluzionat deputatul Ionuț Simionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.