Dispozitive medicale moderne pentru 11 copii cu diabet zaharat de tip 1 din Bistrița-Năsăud

11 copilași din Bistrița-Năsăud, diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 vor beneficia de dispozitive medicale moderne pentru monitorizarea glicemiei, prin intermediul Programului Național de Diabet Zaharat. 

Anul trecut, în Programul Național de Diabet Zaharat au fost introduse noi reglementări privind acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat insulino-dependent. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora.

Potrivit Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăid și de la nivelul județului au fost depuse cereri pentru acordarea acestor tipuri de dispozitive, 11 dintre ele fiind aprobate de o comisie regională de la Cluj, pe baza unor criterii medicale elaborate de Ministerul Sănătății.

Prioritate au avut copiii cu diabet zaharat de tip 1, cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, tinerii cu diabet zaharat tip 1 cu vârstă între 18 și 26 de ani din sistemele de învăţământ, gravidele şi apoi pacienţii cu vârste peste 18 ani, adulți, care nu își pot regla glicemia din tratament și dietă. Ca să beneficieze de aceste dispozitive, pacienții au avut nevoie de o recomandare din partea unui medic specialist, după care documentele însoțite de o cerere au fost depuse la CJAS Bistrița-Năsăud. Ulterior, întreaga documentație a fost transmisă către centrul regional de la Cluj în vederea aprobării.

Potrivit președintelui director general al CJAS B-N, Camelia Ilișuan, 11 astfel de cereri au fost aprobate de comisia de la Cluj, iar pacienții vor beneficia în curând de dispozitivele medicale de care au mare nevoie.

”Noi avem deja 11 solicitări aprobate de către comisia din Cluj. Toți pacienții sunt copii. Unul este numai pe pompă de insulină, restul sunt și cu senzori de monitorizare. Toți așteaptă să fie sunați ca să meargă la Cluj să li se instaleze dispozitivele acestea” a declarat Camelia Ilișuan.

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.