Doi dintre autorii jafului  din locuința omului de afaceri Octavian Harșianu, din comuna bistrițeană Dumitra, sunt în arest preventiv încă de sâmbătă, când judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița a admis propunerea procurorilor. Decizia instanței a fost contestată de cei doi inculpați.

 

Doi dintre cei trei bărbați care au atacat, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, locuința din comuna bistrițeană Dumitra ce aparține familiei Harșianu, au ajuns după gratii. Propunerea procurorilor, de arestare preventivă a celor doi, a fost judecată și admisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița în urmă cu trei zile.

Este vorba mai precis despre Adrian Groșan, din Uriu, și Vasile Ştefan Ciasar, care au fost duși în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița, pe data de 17 noiembrie.

Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul penal nr. 1087/P/2018, ca fiind întemeiată şi în consecinţă dispune arestarea preventivă a inculpaţilor:

– GA pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată, prev. de art.233, art.234 alin.1 lit. b, c,d şi f din Cod Penal cu aplic. art.77 lit.a din Cod Penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17 noiembrie 2018 şi până la data de 16 decembrie 2018, inclusiv şi

– CVŞ pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată prev. de art.233, art.234 alin.1 lit. b, c,d şi f din Cod Penal cu aplic. art.77 lit.a din Cod Penal şi art.41 alin.1 C.pen.(recidivist postexecutoriu) pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 17 noiembrie 2018 şi până la data de 16 decembrie 2018, inclusiv.

Stabileşte onorariul avocatului din oficiu la suma de 520 de lei pentru av. (…), sumă ce va fi suportată din fondurile Ministerului de Justiţie.

Dispune emiterea, în mod corespunzător, a mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii mai sus menţionaţi.

Potrivit. art. 275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu din 17.11.2018, ora 11.10„, este soluția pronunțată de instanță.

Potrivit Gazeta de Bistrița, deși au fost identificați rapid, Ciasar și Groșan au fost puși inițial de către procurori doar sub control judiciar. Se pare însă că cei doi au intenționat să plece din țară, însă au fost prinși la graniță. Abia după acest moment, procurorii au decis să ceară arestarea preventivă a celor doi.

Deocamdată nu se știe nimic despre soarta celui de-al treilea atacator, însă potrivit Gazeta de Bistrița, ar fi vorba despre un partener mai vechi „de afaceri” de-al lui Ciasar.

 

Vasile Ștefan Ciasar este binecunoscut în lumea interlopă, bărbatul având câteva furturi la activ, însă de fiecare dată a scăpat ca prin urechile acului de rigorile legii și de gratii. Acesta a mai fost în centrul atenției în în mai 2016, când a fost arestat preventiv, după ce a tâlhărit împreună cu un alt interlop locuința unui omului de afaceri din Bistrița.

Deși cei doi au fost trimiși la un moment dat în judecată, atât Ciasar  cât și complicele său au scăpat de condamnări după ce s-au împăcat cu omul de afaceri pe care l-au jefuit.

Reamintim că, săptămâna trecută, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, oamenii de afaceri bistrițeni Octavian și Călin Harșianu, tată și fiu, au fost atacați în propria locuință din comuna Dumitra de trei persoane mascate, înarmate cu cuțite și electroșocuri. Cei doi au fost legați și amenințați cu cuțitele de atacatori pentru a le spune unde au depozitate sume de bani în locuință. Cei trei hoți au plecat cu suma de 30.000 de euro, dar și cu trei telefoane mobile.