Doina Pană, despre OUG 114: ”Această ordonanță înseamnă relansarea economică a României!”

Deputatul Doina Pană a vorbit, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, despre OUG 114, precizând că, în opinia sa, cei care cer abrogarea ei dau dovadă de ”inconștiență uriașă”.

Printre argumentele în favoarea OUG 114 aduse de Doina Pană se numără măsurile prevăzute în ordonanță privind majorarea salariilor, creșterea pensiilor, restituirea taxei de poluare, bani pentru modernizarea stațiunilor balneare, pentru înființarea de grădinițe cu profil sportiv, modificări în privința pilonului II de pensii și în domeniul comunicațiilor.

În ceea ce privește majorarea salariilor, Doina Pană a precizat că ”un sfert din diferența dintre cât ar trebui să fie salariul în 2022 și decembrie 2018 trebuie deja să se aplice. În plus, tot OUG 114 introduce o excepție. Așa cum la medici s-a dat deja la nivelul salariilor prevăzute pentru anul 2022, la profesori se aduce la 1 septembrie 2020, nivelul din 2022”.

Deputatul social democrat a vorbit și despre majorarea pensiilor și a indemnizației sociale, care reprezintă ”tot un plus în favoarea românilor”, dar și despre reglementările privind plata muncii suplimentare și a drepturilor salariale aferente, care a adus deja ”semnale pozitive” și prin noutatea cu care vine – stabilirea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei în domeniul construcțiilor.

În România, la ora actuală, ne confruntăm cu o situație foarte, foarte ciudată. În urmă cu câțiva ani, în sistemul de licitații erau foarte multe firme care se contestau între ele, se judecau, în sfârșit. Am ajuns la ora actuală, din motive de lipsă de forță de muncă pe piața construcțiilor să avem situații în care nu se prezintă nici măcar o singură firmă în momentul în care se scoate la licitație o lucrare. Atunci, s-a mers pe majorarea salariului minim în construcții, plus se scutește de impozit pe venit salariile între 3.000 și 30.000 de lei brut pentru angajații cu carte de muncă. Acest lucru nu vine numai cu un stimulent pentru cei care lucrează în construcții, dar și pentru firmele respective” a declarat Doina Pană.

Totodată, deputatul a vorbit și despre pilonul II de pensii, despre care spune că în ordonanță nu se prevede desființarea lui. ”Vreau să reiască foarte, foarte clar că ordonanța nu desființează pilonul II de pensii. Nimeni nupoate desființa pilonul II de pensii. În ordonanță se prevede că dacă nu ești mulțumit de cât de rentabil au fost valorificați banii tăi care au fost virați spre pilonul II de pensii, poți să soliciți să treci la pilonul I. Asta nu înseamnă că iei cu tine și banii care deja au fost depuși. Aceia rămân în continuare și sunt folosiți de către cele 7 fonduri de investiții” a afirmat Doina Pană. Deputatul mai spune că prin această ordonanță s-a coborât comisionul fondurilor de investiții de la 2,5 la sută la 1 la sută. ”Fondurile rulau până acum banii românilor, iar prin această ordonanță s-a introdus obligatori ca aceste fonduri să vină și cu un capital propriu” a mai spus Doina Pană. Totodată, potrivit deputatului PSD, doar în 2018, cele 7 fonduri de investiții au obținut comisioane de 400 milioane lei, în condițiile în care ”randamentul banilor românilor din pilonul II este sub randamentul inflației”. 

În opinia deputatului Doina Pană, cei care cer abrogarea ordonanței dau dovadă de inconștiență. ”Cei care cer abrogarea ordonanței mie mi se par de o inconștiență uriașă, mai ales că prin măsurile pe care le-am prezentat reiese foarte clar la ce ne referim, la beneficii directe pentru români, referitor la salarii, la pensii, la preț la gaz, energie, la tot ce înseamnă un trai mai bun pentru viața de zi cu zi, plus că înseamnaă relansare economică, dar pe mine nu mă mai miră nimic, adică pe față, nu numai președintele Klaus Iohannis, ci și opoziția demonstrează că nu le pasă de români” a încheiat Doina Pană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.